Nykredit: Boligejere må vænne sig til rentechok

Store renteudsving som dem, vi har set de seneste måneder, kan om noget få boligejerne til at bide negle. Men faktisk er det ret almindeligt, viser en analyse fra Nykredit. Siden 1998 er renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån i løbet af få måneder steget eller faldet med et helt procentpoint eller mere hele 18 gange.

2015 har været turbolent for boligejerne, der har oplevet massive rentehop. Men det er meget normalt med store udsving på rentekurven, skriver Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2015 har budt på det ene rentehop efter det andet for boligejerne. Men de kan lige så godt vænne sig til det. Det er nemlig meget normalt, konkluderer Nykredit i en ny analyse.

Siden årsskiftet har renten på de 30-årige obligationslån været på en gedigen rutsjetur. Først dykkede den til et historisk lavpunkt og åbnede for et drømmelån til bare 2 pct. Da kursen i februar lå og svingene omkring 100, blev  der sågar sat et 1,5 pct. lån på hylderne. Det nåede dog aldrig for alvor op i en attraktiv kurs.

(teksten fortsætter under grafikken)

Rentefesten gav en voldsom appetit på at omlægge lån. Men i begyndelsen af maj faldt kurserne så meget, at det populære 2 pct. lån fik dødsstødet. Og for en stund var 2,5 pct. lånet tilbage på hylderne som det mest attraktive fastforrentede lån, før 3 pct. lånet igen overtog tronen.

For tre ugers tid siden var renten på det toneangivende lån pludselig oppe i 3,5 pct. Men rentegyseren slutter ikke der. Nu har en mulig græsk statsbankerot og exit fra euroen fået kurserne på de lange danske realkreditobligationer til at stige så meget, at 3 pct. lånet atter er i spil.

»Forøget risiko for græsk statsbankerot får internationale investorer til at søge mod trygge havne, og det sender renten på danske stats- og realkreditobligationer ned, efter en kraftig stigning i sidste måned. Men selvom situationen i Grækenland er unik, forekommer kraftige renteudsving langt oftere, end man umiddelbart skulle tro,« skriver forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen i en analyse.

Den viser, at renten på et fastforrentet 30-årigt obligationslån de seneste 17 år hele 18 gange er steget eller faldet med et helt procentpoint eller mere over en periode på blot tre måneder. Og 190 gange har den ændret sig med 0,5 procentpoint eller mere i et tilsvarende tidsrum.

Også ændringer fra den ene måned til den anden er relativt hyppige. Siden 1998 har der været 169 renteændringer på mere end 0,25 procentpoint over en periode på blot en måned, og 38 gange er renten steget eller faldet med 0,5 procentpoint eller mere.

»Typisk er der tale om stigninger, når renten ændrer sig drastisk, mens rentefald generelt foregår i mere adstadigt tempo. F.eks. har 25 ud af de 38 renteændringer over 0,5 procentpoint været rentestigninger, mens blot 13 har været rentefald,« konkluderer forbrugerøkonomen.