Nye sommerhusregler er en pose blandede bolsjer

Det er altid rart at være inviteret med til festen, når det går godt. Men trods vækst i handelsaktiviteten mangler vi fortsat at se den store effekt på priserne.

Foto: Kristian Brasen

»Solgt,« står der på skiltet på naboens grund, da vi drejer ned ad den lille stikvej til vores sommerhus.

Spekulationerne går straks i gang. Er det mon en familie med børn, som vores snart toårige søn kan lege med? Eller er det nogen i den pensionsmodne alder, som vil gøre brug af de nye regler og slå sig ned permanent?

Hen over sommeren er der tyndet gevaldigt ud i »Til salg«-skiltene i Veddinge Bakker, som er det område i Oddsherred, hvor vi har sommerhus.

Samtidig skyder en lind strøm af nybyggede sommerhuse op på de mange sirligt udstykkede matrikler, som ellers i årevis har stået uberørte hen som naturgrunde og fristed for råvildt.

Regeringens forskellige initiativer til at sætte skub i sommerhusmarkedet ser ud til at virke. Nye tal fra ejendoms­mæglerkæden Home viser, at der i tredje kvartal i år blev solgt 38 procent flere sommerhuse på landsplan end i samme kvartal 2016.

Selv om en del af fremgangen kan tilskrives bedre økonomi, historisk lave renter og større friværdi i danskernes helårsboliger, spiller også de nye regler ind.

Eksempelvis har billigere belåningsmuligheder gjort det økonomisk muligt for flere at realisere sommerhusdrømmen. Det gælder ikke mindst de mange børnefamilier, som ønsker at supplere storbylivet med et fristed på landet.

Netop børnefamilier er der kommet mange af i vores område i den senere tid. Den anden dominerende gruppe af nyslåede sommerhusejere er det grå guld.

Her kunne man forestille sig, at en del køber med henblik på at flytte i sommerhus hele året, hvilket med den nye planlov kun kræver, at man har ejet boligen i ét år mod tidligere otte år.

Dermed har regeringen sat ekstra turbo på en tendens, som i forvejen var i fremmarch. I de otte år vi har haft vores sommerhus, kan vi i hvert fald se, at der er blevet markant flere »fastliggere«. Det samme viser tal, som ejendomsmægler­kæden Nybolig har trukket fra Danmarks Statistik. Mens der i 2010 var 17.857 helårsbeboede sommerhuse, er der i dag 21.453 - altså godt 20 procent flere. Og Nybolig forventer, at antallet vil stige yderligere i de kommende år som følge af de nye regler.

Samtidig er sæsonen for brug af sommerhuset blevet forlænget fra 26 til 34 uger om året, hvilket giver bedre vilkår for udlejning, ligesom der forhandles om at hæve bund­fradraget, så man kan tjene mere på at leje ud, før skattefar skal have en bid af kagen.

Som eksisterende sommerhusejer er de mange nye regler en pose blandede bolsjer.

Det er altid rart at være inviteret med til festen, når det går godt. Men trods vækst i handelsaktiviteten mangler vi fortsat at se den store effekt på priserne, som kun er steget 2,3 procent på landsplan i tredje kvartal 2017 i forhold til samme kvartal sidste år. Og med mindre man skal omlægge lån eller sælge, er det alligevel en fiktiv værdi.

Hvad angår byggeaktiviteten i vores område, er vores søn heldigvis vild med gravkøer.

Men i mine øjne trækker det ned, at mange af åndehullerne med vild natur forsvinder. Samtidig kan man frygte, at sommerhusområdet med et stigende antal helårsbeboere over tid kommer til minde for meget om et parcelhuskvarter.

Louise Kastberg er privatøkonomisk journalist på Berlingske Business