Nye skyer truer solceller

Regnestykket for solceller kan blive endnu dårligere.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først trak klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) investeringer i solceller ned på jorden ved at gøre op med de gunstige skatteregler og den såkaldte nettomålerordning, som gjorde elnettet til solcelleejernes batteri.

Nu er brancheorganisationen Dansk Energi ved at trække endnu en mørk sky for solcellerne. Dansk Energi bekræfter over for Jyllands-Posten, at den er på vej med et forslag til Energitilsynet, der vil sætte en stopper for solcelleanlægs brug af elnettet til gratis opbevaring af strøm.

Lidegaards forslag gør det kun mindre fordelagtigt, fordi prisen på at sende strøm ud i systemet blev sænket. Men dertil vil Dansk Energi nu have betaling for brug af nettet.

"Der er efterhånden kommet så mange solcelleanlæg, at det er relevant at finde ud af, hvordan vi passer socelleejerne ind i en tariferingsmodel. Lovgivningen siger, at vi skal tarifere, så hver enkelt kundekategori betaler omkostningen ude fra en ide om, at hvad naboen finder på, skal du ikke betale for," siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi, til avisen.

Han påpeger, at ejere af solceller kan undgå en tarif ved helt at afkoble sig elnettet.

"Men det vil de jo ikke. De vil jo bruge elnettet hele tiden. Og så er det, at vi er pålagt at finde en omkostningsægte måde at tarifere kunderne på," siger han.

Dansk Solcelleforening frygter, at de yderligere omkostninger vil bremse yderligere investeringer i solceller.

"Det skubber investeringshorisonten endnu længere væk. Det her er endnu et skridt i den forkerte retning," siger Signe Antvorskov Krag, formand i Dansk Solcelleforening, til avisen.

Dansk Energi vil bruge et par uger på at udarbejde sit forslag, som dermed forventes i løbet af januar.