Nye regler vil give en lille hjælp til det svage sommerhussalg

Salget af sommerhuse har det stadig meget svært, viser nye tal fra Boliga.dk. Mere lempelige regler for at bebo sommerhuset hele året vil hjælpe, men er bestemt ingen mirakelkur, fremhæver realkreditselskaber.

Før finanskrisen tilbage i 2007, da der var fuldt tryk på, blev der solgt 2.300 sommerhuse til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 16.486 kr. Det var ligeledes i første kvartal. Arkivfoto af sommerhus ved Vestkysten. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Salget af sommerhuse til danskerne sidder stadig fast i dødvandet efter finanskrisen. Der er små tegn på en bedring, men det går meget langsomt. Nye regler, som vil gøre det nemmere for seniorerne at bebo deres sommerhuse hele året, vil være en livlinje, men den vil ikke være særligt stærk.

Sådan lyder det fra Realkredit Danmark og BRF Kredit. Mens ejendomsmægler­kæden Home er mere optimistisk og tror på, at mere lempelige regler for at ældre vil give et øget salg af sommerhuse og give et løft i priserne.

Helt nye tal fra boligportalen Boliga.dk viser, at der i første kvartal i år blev solgt 1.267 sommerhuse. Det skete til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 14.412 kr. Det er et lidt større salg, men til gengæld til en lidt mindre pris end året før.

Før finanskrisen tilbage i 2007, da der var fuldt tryk på, blev der solgt 2.300 sommerhuse til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 16.486 kr. Det var ligeledes i første kvartal.

»De nye regler vil give bedre muligheder for at bruge sommerhuset som helårsbeboelse. Men for langt de fleste er det med at flytte i sommerhuset ikke en pludselig indskydelse. Det er planlagt gennem længere tid. Så de nye regler vil ikke komme til at vende op og ned på sommerhusmarkedet i større stil,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Regeringen lægger ligeledes op til, at køb af sommerhuse skal kunne ske ved at give 80 pct. realkreditlån. Det er det samme. Det vil hjælpe, men ikke betyde så forfærdeligt meget,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Moderat afsmitning

I tallene fra Boliga.dk kan man se, at de højeste kvadratmeterpriser på sommerhuse ses i Region Hovedstaden samt Region Syd­danmark. De laveste ses i Nordjylland og på Sjælland. Både i Hovedstaden og Syddanmark er kvadratmeterpriserne stadig et pænt stykke fra niveauet fra før finanskrisen.

De nye regler for sommerhuse lægger op til, at seniorer kan bo i deres fritidshuse hele året, når de har ejet det i mindst et år. På nuværende tidspunkt skal pensionisterne have ejet sommerhus i otte år, før de kan indtage det hele året. Lempelsen af reglerne skal træde i kraft fra årskiftet.

»Vi forventer særligt en øget helårsanvendelse i de dyrere sommerhusområder, der ligger inden for en times kørsel af områder med relativt høje priser på helårsboliger. Her kan man i mange tilfælde sælge sit helårshus dyrere end købsprisen på det sommerhus, man ønsker at bo i hele året,« siger relationschef i Home Mads Ellegaard.

»De nye regler kan komme til at betyde øget aktivitet og med et deraf følgende potentielt løft til sommerhuspriserne. Men i øjeblikket er udbuddet af sommerhuse højt, så derfor vil afsmitningen i prisdannelsen være moderat,« siger Mads Ellegaard.

Chefanalytiker i BRF Kredit Mikkel Høegh mener, at virkningen af de nye regler på sommerhuspriserne vil være meget forskellig landet over.

»Det er godt nyt for nogle af de områder, der er udfordret vækstmæssigt. Mange af disse steder er kvadratmeterpriserne højere end på helårshuse. Derfor er det godt nyt for boligejerne i disse områder med de nye regler. På den anden side er der rigtigt mange sommerhuse til salg, så det er ingen mirakelkur,« siger Mikkel Høegh, der mener, at op til attraktiv natur vil reglerne gøre en forskel –andre steder er de ligegyldige.