Nye oplysninger sender omstridt andelsklausul til ny afstemning

Nye oplysninger sår ifølge Venstre tvivl om lovligheden i at fastholde den 100 år gamle servitut, der forhindrer grundene i andelsforeningen Grøndalsvænge i at stige i værdi. Ny afstemning sker torsdag.

Demonstration foran Københavns rådhus og møde i Kbh Borgerrepræsentation om et kompromis i sagen om balladen om Grøndalsvænge. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelsforeningen Grøndalsvænge tabte første runde til Københavns Kommune, men torsdag skal konflikten mellem de to parter endnu en gang til afstemning i Københavns Borgerrepræsentation.

Venstre foreslår således at ophæve den omstridte servitut, der er en gammel skødeklausul fra 1915, og som forhindrer grundene i andelsforeningen i stige i værdi i takt med det øvrige ejendomsmarked.

»Det er ganske urimeligt, at beboerne i Grøndalsvænge skal lide store økonomiske tab på grund af en hengemt klausul, som ingen har gavn af. Jeg håber, at Socialdemokraterne kan se fornuften i forslaget, da det ikke vil ligge Københavns Kommune til last, hverken juridisk eller økonomisk. Der er ingen tab i at stemme for forslaget – til gengæld kan både kommunen og beboerne i Grøndalsvænge se frem til en opslidende og dyr retssag, hvis servitutten ikke ophæves,« siger Flemming Steen Munch (V), medlem af Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget.

Det har tidligere været til afstemning i Borgerrepræsentationen, om kommunen skulle droppe håndhævelsen af servitutten, men her stemte et flertal bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF for at bevare servitutten.

At servitutten nu endnu engang skal til afstemning skyldes, at Venstre mener at være kommet i besiddelse af nye afgørende oplysninger i sagen.

»Vi mener, at vi på baggrund af nogle oplysninger, som vi har, kan stille spørgsmålstegn ved lovligheden af, at Københavns Kommune vil opretholde den klausul. Det er dét, som vi gerne vil have efterprøvet i Borgerrepræsentationen,« siger Flemming Steen Munch, der dog ikke kan fortælle nærmere om de nye oplysninger, eftersom notatet i øjeblikket er gjort fortroligt.

Hvis der er flertal for forslaget på torsdagens møde i Borgerrepræsentationen, skal Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægge forslag til den konkrete annullering af servitutten til politisk behandling inden juni 2015.

Står til tab på 400 mio. kr.

Striden mellem andelsboligforeningen Grøndalsvænge beliggende i Københavns Nordvestkvarter og Københavns Kommunen handler kort fortalt om, at Københavns Kommune med den 100 år gamle servitut i hånden fastholder, at andelsboligforeningens grunde ikke må stige i værdi. Det har foreningen ellers ladet ske siden 2004, hvor Grøndalsvænge købte sig fri af en tilbagekøbsklausul for 80 mio. kr.

Håndhævelsen af servitutten betyder, at de 389 grunde i Grøndalsvænge er knap 400 mio. kr. mindre værd end antaget. Københavns Kommune har undervejs i konflikten tilbudt andelshaverne i Grøndalsvænge et forlig, hvor Grøndalsvænge kunne få lov at indregne værdistigningen i sin opgørelse. I forslaget forbyder kommunen fortsat værdistigning på grundene, mens selve bygningerne gerne må stige i værdi - dog først når de har indhentet de knap 400 mio. kr.

I praksis betyder det, at den samlede værdi af Grøndalsvænge vil ligge på det nuværende niveau de kommende 20-30 år. Foreningen betaler med andre ord selv for forliget i form af, at deres ejendomme ikke stiger i værdi i mange år. Grøndalsvænge afslog kommunens forligstilbud.

I stedet truer nu en retssag mellem de to parter, men endnu har ingen af parterne ønsket at være den, der indledte en retssag mod den anden part.