Nye andelsboliger styrer mod konkurs

Mange beboere i helt nye andelsboligforeninger er stavnsbundne og kan ikke flytte.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurs vil flere steder være den eneste løsning. Det oplyser DR Sjælland. Bbeboerne har i løbet af de seneste tre år mistet deres indskudte andel på flere hundrede tusinde kroner og kan kun se frem til, at den månedlige husleje stiger og stiger.

Beboerne skal i fællesskab betale husleje eller rettere afdrag på andelsforeningens lån, og hver gang andelsforeningen må overtage en lejlighed, fordi der er nogen der ikke kan betale, så er det de tilbageblevne beboere, der skal dele huslejen, altså højere husleje.

Det betyder, at nogen er tvunget til at flytte ud, fordi de ikke har råd til at betale den stigende husleje. Samtidig er der ingen der vil fytte ind. Der er ingen nemme løsninger på problemet, siger formand for landets boligadvokater Henrik Høpner. "Det bedste råd, jeg kan give er, at man ikke skal vente for længe med at erklære andelsboligforeningen konkurs. Derefter kan beboerne blive boende som lejere."

Og nu bliver problemet også rejst i Folketinget. Formanden for Folketingets Boligudvalg Nanna Westergård fra SF stiller spørgsmål til ministeren netop om, hvad man kan gøre for de nødstedte beboere og hvordan de er stillet i tilfælde af konkurs.

Også boligorddfører fra Venstre Louise Schack Elholm lover at se på problemet, når hun vender hjem fra Vinterferie.

"Men der er ingen nemme løsninger," understreger hun.

Direktør i Andelsboligernes Fællesrepræsentation, ABR, Jan Hansen understreger, at mange andelsboliger bygget inden for de seneste to-tre år står i en situation, hvor de er kommet på en glidebane, der er "skruen uden ende".

"Det er en smart konstruktion, som smarte bygherrer har opfundet for at tjene så mange penge som muligt," siger han.

Jan Hansen understreger samtidig, at det kun gælder et fåtal af de 200.000 andelsboliger, der findes i Danmark. De fleste andelsforeninger er sunde og velfungerende, siger han.