Ny "SP" - flere pensionsmilliarder frigives

I kølvandet på frigivelsen af SP-pengene sætter regeringens nye finanslovsforlig endnu flere pensionsmilliarder fri.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er blevet helt pjattet med at udbetale danskernes opsparede pensionsmidler før tid.

Først var det SP-pengene, hvor der indtil nu er udbetalt mellem 25 og 30 milliarder kroner, og nu er det penge på de såkaldte selvpensioneringskonti, som regeringen lader danskerne trække ud til næste år.

I alt får danskerne mulighed for at trække 4,5 milliarder kroner ud på den konto, og det er et initiativ, som ifølge regeringen øger husholdningernes disponible indkomst med op til fire milliarder kroner.

Begrænset virkning

Men hvor klogt er det at lade danskerne bruge løs af penge, som skulle have forsødet tilværelsen som pensionister?

Ifølge Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen går det nok:

”Nu er det jo frivilligt, om folk ønsker at trække pengene ud. Og hvis de gør det, kan de jo vælge at sætte det ind på en kapital- eller ratepension. Derfor er virkningen nok begrænset,” siger Helge J. Pedersen.

Han er sikker på, at regeringen helst ser, at danskerne trækker pengene ud til forbrug, men tror ikke, det sker i stor stil.

Uddød opsparingsform

Det er langt fra alle danskere, som har oprettet en selvpensioneringskonto. Faktisk er det en uddød race på linje med dinosaurer:

”Der blev sat en stopper for at oprette nye selvpensioneringskonti i 1998. Tidligere kunne indskud på op til 2.000 kroner årligt trækkes fra i skat, men fradragsretten er afskaffet, så der ikke længere er så store fordele ved at bruge denne opsparingsform,” siger Helge J. Pedersen.

Indtil 1987 var selvpensioneringskonti en meget populær opsparingsform, da indskuddene på grund af de 2.000 kroner, som årligt kunne trækkes fra i skat.

Selvpensioneringskonti er en speciel opsparingsform, fordi der ikke nødvendigvis var tale om, at man sparede et bestemt beløb op hver måned. Det var muligt at springe flere år over, hvis husholdningsøkonomien i en periode er stram.

De personer, som nåede at oprette en konto inden festen sluttede i 1998, kan højst sætte 3.000 kroner ind om året og højst have 40.000 kroner stående i alt eksklusive renter.

Den helt store fordel ved en selvpensioneringskonto er, at der ikke skal betales almindelig indkomstskat af renterne på kontoen.

Omvendt skal der betales pensionsafkastskat på 15 procent.