Ny skattesag skaber stor forvirring

En hidtil overset sag om skattepligt fra januar i år vækker stor undren blandt skatteretseksperter.

Thomas Rønfeldt, lektor og fagansvarlig for skatteret ved Aalborg Universistet, har en fornemmelse af, at afgørelser kan afhænge af hvilken af skats medarbejdere der tilfældigvis tager stilling til en given sag. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uklarheden om udlandsdanskeres skattepligt har længe været stor, men en hidtil overset afgørelse fra januar i år skaber for alvor forvirring blandt fremtrædende danske skatteretseksperter.

Skat fastlår i den nye afgørelse, at en forretningsmand bosat i Hong Kong bliver skattepligtig i Danmark ved fem-seks arbejdsrelaterede møder på dansk grund i løbet af syv en halv måned fordelt på to kalenderår.

Forvirringen opstår, fordi den tidligere fotomodel, Camilla Vest, to en halv måned forinden havde fået Østre Landsrets ord for, at hun måtte arbejde i Danmark syv gange på seks måneder fordelt på to kalenderår uden at blive skattepligtig i Danmark. Det skete tilbage i slutningen af år 2000 og begyndelsen af 2001. I alt arbejdede fotomodellen otte gange fordelt på tre kalenderår uden at være skattepligtig.

I begge sagerne havde ægtefællen bopæl i Danmark, og erhvervsjuridisk seniorkonsulent i den borgerlige tænketank CEPOS, Henriette Kinnunen mener ikke, at Skats nye afgørelse giver mening, når Landsretten kort tid forinden havde meldt ud, at Camilla Vest ikke var skattepligtig.

»Det er en fuldstændig absurd afgørelse, når Landsretten forinden havde frifundet Camilla Vest. Selv om Skat på daværende tidspunkt ikke havde besluttet, om de ville anke afgørelsen om Camilla Vest, burde de tage bestik af afgørelsen,« siger Henriette Kinnunen, der har en fortid som sagsbehandler og projektleder i Skat.

I sagsfremstillingen om forretningsmanden fra Hong Kong begrunder Skat afgørelsen med, at mandens møder på dansk jord må betragtes som forventelige og ikke betegnes som »enkeltstående« møder. Det betyder, at der er en systematik i arbejdet, og manden er derfor skattepligtig, konkluderer Skat.

Manden havde dog blot bedt om et bindende forhåndssvar fra Skat, og det fremgår af sagsfremstillingen, at han ikke på forhånd havde planlagt konkrete møder. Han ville blot sikre sig, at han ikke blev skattepligtig i Danmark, hvis han holdt op til fem-seks møder på dansk jord.

» Det er svært at se i afgørelsen, at der skulle være en særlig stor systematik i møderne, og det understreger, at afgørelserne virker meget subjektive. Det giver fornemmelse af, at det kan afhænge af, hvilke medarbejdere der tilfældigvis tager stilling til sagerne,« siger lektor og fagansvarlig for skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt.

Partner i Deloitte Richardt Tabori Kraft, der er ekspert i skatteforhold for udlandsdanskere, mener, at sagen viser, hvor uklar og usikker praksis er på området.

»Det er meget vanskeligt at vurdere, hvornår det er systematisk arbejde, og hvornår det er enkeltstående opgaver. Man bør ændre loven, så det står klart, hvor meget man må arbejde,« siger Richardt Tabori Kraft.

Skat ønsker ikke at kommentere sagen fra januar, da myndighederne har ubetinget tavshedspligt om konkrete skattesager.