Ny pensionstype med mange aktier hele livet

SEB Pension har skruet en ny pensionstype sammen, der tillader mange aktier langt ind i alderdommen uden at tage risikoen med.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at blæse og have mel i munden. Ikke mindst som pensionskunde, der selvfølgelig gerne vil have et stort afkast af opsparingen hele livet igennem, men som ikke har lyst til de store udsving i afkastet, når pengene snart skal bruges. Og udsvingene følger med de højere afkast på aktier frem for obligationer.

Det er et dilemma, som SEB Pension nu mener at have løsningen på. Selskabet har videreudviklet sin såkaldte Tidspension, der kombinerer nogle af egenskaberne ved den traditionelle og garanterede pensionsopsparing med de store aktieandele, der kan give et højere afkast.

De traditionelle pensioner er nødt til hovedsagligt at være placeret i obligationer med et stabilt, men lavt afkast samt en stor fælles buffer for altid at kunne leve op til de udstedte garantier.

Med en Tidspension investeres kundens penge i omkring 50 procent aktier, som er med til at opbygge en personlig buffer, der udjævner afkastet mellem gode og dårligt år. Kontorenten sættes betydeligt højere – 3,5 procent mod 1,5 procent på en traditionel pension svarende til det forventede markedsafkast over en længere periode. Men hvis finansmarkederne gennem kundens liv har været usædvanligt dårlige, og der er underskud på bufferen på pensionstidspunktet, bliver det dækket af selskabet.

”Det er jo den risiko, vi løber. Men vi har analyseret os frem til, at der vil være overskud i to tredjedele af tilfældene,” siger direktør Frank Pedersen fra SEB Pension.
Samtidig er den nye version af Tidspension tilknyttet en garanti mod tab under opsparingen – en såkaldt nul-garanti -  samt en garanti for en vis pension i udbetalingsperioden.

Prisen er, at der trækkes 0,10 procent af afkastet i opsparingsperioden og 0,25 procent under udbetalingen. En fair pris, vurderer det engelske fagblad Life & Pensions, der netop har tildelt Tidspension prisen som Årets Nyskabelse 2009.
Professor Peter Løchte Jørgensen fra Handelshøjskolen i Århus har forsket i pensionstyper, og han skriver i fagbladet Finans/Invest:

”Tidspension er således et pensionsprodukt, der kombinerer forventede høje afkast og pensionsydelser med stor stabilitet i udbetalingsfasen”.

I lighed med unit link-pensioner, der kun er underlagt finansmarkedernes kræfter, kan udbetalingen desuden sættes højere fra begyndelsen, end fra en traditionel pension.
”I stedet for at udbetalingerne stiger, jo ældre kunden bliver, tilstræber vi en flad udbetalingsprofil, hvor der kommer flere penge i de første år efter pensioneringen,” siger adm. direktør Per Klitgård.

Det kan dog betyde, at inflationen løber fra stigningen i udbetalingerne. Til gengæld er der omkring 20 procent højere udbetalinger i det første år efter pensionering, men pensionisten formodes at være bedst i stand til at bruge pengene.
Udbetalingerne forventes at være højere i de første 18 år efter pensionering i forhold til fra en traditionel pension.

Direktør Lars Gundorph fra Willis, landets største pensionsmægler, er begejstret for den nye Tidspension.

”Tidspension med garanti er det produkt, jeg har efterlyst de sidste 15 år. Det er en ny måde at tænke pension på, og jeg forventer, det bliver et paradigmeskift for opsparingsprodukter,” oplyser han i en skriftlig kommentar.