Ny mulighed for at geare pensionen

Sampension giver kunderne mulighed for at investere i nogle meget billige fonde. Udvalget er for smalt, lyder det fra analysebureauet Morningstar.

»Fremover kan vores kunder sprede deres risiko på en billig og effektiv måde. Og de kan investere inden for specielle sektorer, hvor de tror på et afkast,« siger adm. direktør hos Sampension, Hasse Jørgensen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Danskere med lyst og mod på at investere deres egen pension får nu et ekstra tilbud. Det er Sampension, som melder sig i rækken af pensionsselskaber, der tilbyder investeringer i meget billige indeksfonde.

Det er fonde, hvor investeringerne blot følger et givent aktie- eller obligations­indeks eller lignende. De har ingen forvaltere siddende og har derfor meget lave omkostninger.

PFA Pension og AP Pension tilbyder allerede kunderne at sætte deres penge i indeksfonde, men hos Sampension er der tale om Exchanged Traded Funds, ETFere, hvor den enkelte investerer direkte på børsen.

Ud over at være billige er en anden fordel ved indeksfondene, at man har sikkerhed for at få et afkast, der er lig det givne indeks.

Hos Sampension vil kunderne i første omgang kunne investere i infrastruktur, guld, olie/gas, landbrug og ejendomme.

»Fremover kan vores kunder sprede deres risiko på en billig og effektiv måde. Og de kan investere inden for specielle sektorer, hvor de tror på et afkast,« siger adm. direktør hos Sampension, Hasse Jørgensen, der fremhæver, at ETFerne er en mulighed for dem, som ønsker målrettet at investere i specifikke typer af aktiviteter eller produkter.

Håber på flere

Indeksfondene har gennem flere år været til debat herhjemme. Blandt andre uafhængig økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg mener, at danskerne i langt højere grad burde få chancen for at investere i de billige fonde.

Chefanalytiker hos Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen er enig og mener, at initiativet fra Sampension er meget spændende. Han håber også, at flere pensionskunder vil blive tilbudt ETFerne. Men han er samtidig forbeholden over for Sampensions udbud af fondene, fordi de er for specialiserede.

»Spørgsmålet er, i hvilket omfang de danske pensionsopsparere har brug for olie eller gas i deres opsparing. Den slags investeringer bør maksimalt udgøre fem til ti pct. af den enkeltes portefølje. Det var bedre, hvis det var ti brede obligationsfonde og ti brede aktiefonde, der blev sendt på gaden,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Danica Pension giver deres kunder mulighed for at bruge ETFere i deres Danica Select, men det er kun for kunder med en vis formue. Men ifølge cheføkonom hos Danica Jens Christian Nielsener er interessen for ETFerne begrænset.

Folk vil hellere investere i enkeltaktier. Det er endnu billigere, men også mere risikabelt end ETFerne, så længe investeringen har en vis størrelse, påpeger Jens Christian Nielsen.