Ny mæglerlov vil skære i salgsopstillingen

Armlægningen om den kommende lov for ejendomsmæglere er i fuld gang. Det kan blandt andet betyde et farvel til finansieringsforslaget i salgsopstillingen. Branchen og forbrugerne kritiserer ministerens lovforslag.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligkøberne risikerer at famle rundt uden reel viden om, hvad de kommer til at betale i månedlig ydelse, hvis et forslag til en ny lov og handel med fast ejendom bliver vedtaget som foreslået.

En kommende lov for ejendomsmæglere indeholder som et af de vigtigste punkter, at finansieringsforslaget fjernes fra salgsopstillingerne, så boligkøberen kun kan forholde sig til kontantprisen og de faste omkostninger ved at eje boligen.

Det skal sætte en stopper for, at mægleren formidler lån til køberen fra mæglerens samarbejdspartnere og opfattes som købers rådgiver, selv om en ejendomsmægler er betalt af sælger og repræsenterer sælgers interesser. Og det påpeges også, at køberne alligevel ofte ender med en anden ydelse end i et eksempel i en slagsopstilling.

Men noget usædvanligt er både ejendomsmæglerne og Forbrugerrådet enige om, at der fortsat bør være et finansieringsforslag i salgsopstillingerne.

»Vi er kede af, at opstillingen af en standardfinansiering fjernes helt, så man ikke får brutto-netto opgørelsen. Vi ved, at rigtig mange forbrugere, når de er ude og afdække markedet, interesserer sig meget for, hvor meget de skal sidde for. De har brug for et samlet billede af, hvad den samlede husleje er inkl. ejeromkostninger, som kan være meget forskellige i de enkelte boliger, selv om de står til den samme kontantpris,« siger Tina Dhanda, seniorjurist i Forbrugerrådet.

Hun understreger dog, at hun er helt enig i lovforslagets intention om at stoppe for ejendomsmægleres formidling af lån. Og Dansk Ejendomsmæglerforening er enig i hendes synspunkter.

»Det er fint, at det der er lagt op til forbud mod at formidle lån, da ejendomsmægleren er sælgers repræsentant og dermed ikke skal rådgive køber om valg af låntype. Men der er ikke noget i vejen for at have samarbejder med realkreditinstitutter og forsikring. Det kan give gode tilbud til køberen, og det er godt for konkurrencen, at ejendomsmægleren kan vise køberen beregninger fra andre alternative finansieringsudbydere end købers egen bank,« siger Anders Palmkvist, juridisk og mæglerfaglig chef i Danske Ejendomsmæglerforening.

Han vurderer, at cirka 75 procent af forbrugerne ikke undersøger ikke markedet men blot går i deres egen bank efter finansiering.

»Men hvis der er en beregning fra mægleren, så kan forbrugeren tage den med ned i banken, så den kommer ind i en konkurrencesituation,« siger han.

Begge parter er desuden enige om, at finansieringen i opstillingen skal være baseret på nogle standardiserede forudsætninger, så de kan sammenlignes.

»Vi vil gerne synliggøre kontantpris, ejerafgift og finansieringsomkostning. Men det skal være en konservativ beregning ud fra finanstilsynets »god skik-regler« -  altså uden F1 og afdragsfrihed. Sådan en beregning giver forbrugerne mulighed for at sammenligne huslejen på tværs af boliger og boligtyper," siger han.

Forbrugerrådet påpeger dog, at man altid skal være opmærksom på samarbejdsaftaler.

»Der er altid en risiko for, at en låneopstilling bliver opfattet som en anbefaling. Men det kan jo være, at det finansieringsforslag, som mæglerens samarbejdspartner tilbyder, er godt, og det kan give anledning til at kigge på, om der er bedre muligheder andre steder end hos den sædvanlige bank, eller til at forhandle sig til nogle bedre vilkår. Men det er en forudsætning, at det er helt klart og tydeligt, at mægleren har en relation til udbyderen,« siger Tina Dhanda.

Det gælder også, når banker og realkreditinstitutter tilhører den samme koncern.

»Så kan man ikke forvente at få uvildig rådgivning. Til gengæld har vi set eksempler på, at man kan få en samlet set billigere løsning ved at samle alle sine finansielle forhold i den samme koncern,« siger hun.

Bortset fra finansieringen sigter lovforslaget på at lette administrative byrder for mæglerne, hvilket bør komme kunderne til gode, bekræfter mæglerforeningen. Eksempelvis skal mæglere, hvis de indgår et nyt samarbejde, angive det i alle dokumenter, hvilket kan afløses af en central angivelse af samarbejdet på en hjemmeside. Desuden er der lagt op til færre formkrav til formidlingsaftalerne.

»Vi forventer da, at det vil slå igennem på forbrugerpriserne, men det er svært at måle i kroner, hvor meget det letter,« siger Anders Palmkvist.

Lovforslaget har været førstebehandlet i Folketinget og afventer nu svar på en stribe spørgsmål til ministeren bl.a. om fjernelsen af finansieringsforslag i salgsopstillingerne.