Ny mæglerlov kan give bagslag for køberne

Den skulle beskytte køberne, men kan ende med at mudre billedet af hvem der rådgiver hhv. køber og sælger. Erhvervs- og vækstministeren mener ikke, at der er behov for en lovændring.

Den nye ejendomsmæglerlov skulle beskytte køberne, men risikerer at mudre billedet af, hvem der er uvildige rådgivere, mener Forbrugerrådet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Forbrugerrådet og boligadvokater kritiserer den blot to måneder gamle nye ejendomsmæglerlov. Den skulle beskytte køberne, men risikerer at få den stik modsatte effekt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Meningen med ejendomsmæglerloven var at beskytte boligkøberne mod rådgivning fra den ejendomsmægler, som repræsenterer sælger, men har fået ejendomsmæglerkæderne til at uddanne og certificere  såkaldte købermæglere på kurser, som ifølge Jyllands-Posten varer en enkelt dag.

Dermed risikerer køber at blive repræsenteret af en ejendomsmægler fra samme firma, som sælgers ejendomsmægler.

»Jeg tror såmænd, at erhvervsministerens hensigt var god nok, men han glemte at tage højde for markedskræfterne - at det er den finansielle sektor, som driver dette marked,« siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater til Jyllands-Posten. Forbrugerrådet Tænk er enig og anbefaler boligkøberne at benytte en uvildig advokat i stedet for ejendomsmæglerkædernes køberrådgivere.

Erhvervs- og vækstministeren mener ikke, at der er brug for en lovændring.

»Det står i loven, at rådgiverne har pligt til at oplyse deres kunder, hvis de har en økonomisk interesse i at sælge et bestemt produkt. Det forventer jeg, at rådgiverne lever op til. Det er en sag for politiet, hvis det viser sig, at rådgiverne ikke overholder loven,« siger Henrik Sass Larsen (S).