Ny lov vil slette huslejeoplysninger i boligannoncer

Et flertal i Folketinget er i færd med at fratage danskerne orienteringsevnen på boligmarkedet, mener Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne er i gang med at fratage danskerne orienteringsevnen på boligmarkedet, mener Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening, der opfordrer partierne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de forbyder oplysninger om brutto- og nettoomkostninger i salgsopstillingerne. Det skriver Politiken.

Forbrugerne bruger opstillingerne til at sammenligne prisen på de boliger, som bliver sat til salg via landets ejendomsmæglere, lyder det fra de to organisationer.

Et nyt lovforslag fra regeringen vil fjerne disse oplysninger i salgsopstillingen, og det er et stort tilbageskridt for forbrugerne, mener Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

»Vi forstår simpelthen ikke, hvorfor man vil fjerne brutto- og nettooplysningerne. Hvordan i al verden skal forbrugeren så kunne sammenligne boligerne og finde ud af, hvad det kommer til at koste dem at sidde i den enkelte ejendom? Så er forbrugerne nødt til at rende ned i banken og få lavet en ny beregning, hver gang de spotter en interessant bolig,« siger hun.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) har argumenteret for, at det ville gøre det administrativt lettere for mæglerne, når de ikke skal foretage en beregning af brutto-netto-ydelser, men det er ejendomsmæglerne slet ikke interesseret i.

»Det er bare et klik. Vi har oplysningerne i forvejen. Det er meget vigtigt at have brutto-netto-ydelsen med i salgsopstillingen. Hvis ejendomsmæglerne ikke må lave dem, så skal kunderne selv lave dem på deres computer, og der er stor risiko for, at de laver fejl alene af den grund, at de ikke har rutine i at fortage beregninger,« siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Torben Strøm.

Erhvervsministeren afviser i følge Politiken at kommentere sagen.

Ved fremlæggelse af forslaget i Folketinget fremhævede han, at »det vil give forbrugeren et mere retvisende billede af, hvad en ejendom reelt koster, når oplysningerne om brutto- og nettoudgifterne erstattes af oplysninger om ejendommens kontantpris og ejerudgifter.«