Ny golfoase på ørkenøen

Golfturisme. Fuerteventura har fået sin anden golfbane, Salinas de Antigua, og en tredje, Globalia Jandia Golf, ligger spilleklar uden at være taget i brug

To af de kanariske øer, Tenerife og Gran Canaria, tiltrækker årligt flere hundrede tusinde golfturister - med det resultat, at folk nærmest står i kø på teestederne og lader sig irritere over, at en 18 hullers runde ofte varer over fem timer.

Derfor kan det hilses med glæde, at en tredje kanarieø, Fuerteventura, er begyndt at satse på golfturisme og netop har åbnet Golf Resort Salinas de Antiqua, side om side med Fuerteventura Golf Resort, som siden 2002 har huset øens eneste bane, der med kun to år på bagen var god nok til at blive udpeget som vært for Canarias Open de Espana 2004 på herrernes European Tour.

Helt nøjagtig åbnede de første ni huller på Salinas de Antiqua den 11. november 2006 og de sidste ni den 26. december sammen med klubhuset, så kun få golfturister har endnu stiftet bekendtskab med den nye golfoase, som sammen med nabobanen udgør en sjælden god kombination, der tester spillerne vidt forskelligt og dermed rækker så rigeligt til én uges golfferie med for eksempel Bravo Tours, der flyver charter til Fuerteventura. En forholdsvis beskeden greenfee på 65 Euro på begge baner gør også "ørkenøen" - som Fuerteventura kaldes på grund af sine sandede og stenede landskaber - interessant som ny golfdestination.

Mens den flade og åbne bane i Fuerteventura Golf Resort først og fremmest kræver lange slag, stiller banen i Salinas de Antigua større krav til teknisk og taktisk kunnen, fordi hullerne her snor sig mellem småbakker og områder med sort lavasand, store sten og stikkende kaktusser. Det er en god ide at holde sin bold væk fra disse "ørkenlandskaber!"

En kreativ, spansk banearkitekt, Manuel Pinero, dobbelt World Cup-vinder som professionel spiller og kendt for sit mangeårige tilhørsforhold til La Quinta-banen ved Marbella på Costa del Sol, har udfoldet stor fantasi for at gøre Salina-banen interessant, og det er lykkedes er for ham, selvom banen kun måler 5.095 meter fra gul og 4.415 meter fra rød tee.

Fem "vandhuller"Navnlig fem huller i forbindelse med fire kunstige søer skal spilles med præcision og omtanke for at undgå vandgang og straffeslag. På for-9 gælder det 4. hul (par 4) og 5. hul (par 3), hvor bolden skal flyves ind over vand til greenen.

Samme udfordring kommer man ud for to gange på bag-9, på 12. og 14. hul, begge par 3, mens en sø garderer hele højre side af fairway på banens signaturhul, 11. hul, par 4 og skarpt dogleg-højre.

De langtslående kan satse på at slå drivet tværs over søen direkte efter greenen, men bolden skal så være luftbåren 260 meter fra gul tee og 210 meter fra rød.

Da de fleste greens ligger i et højere niveau end fairways og har forkant-bunkers, er det ekstra svært at vælge det rigtige jern til indspillet.

Man slår tit for kort - i bunker - på grund af niveauforskellene. Uanset hvordan man spiller banen, venter i øvrigt en oplevelse efter runden - i den højtliggende klubrestauranten, hvor man har udsigt over det meste af banen med Atlanterhavet som baggrundskulisse, mens man vederkvæger sig.

Galisiske investorerRent geografisk kan Fuerteventuras to golfresorts ikke ligge bedre - ved det populære feriested Caleta de Fuste kun otte kilometer fra øens eneste charterlufthavn ved "hovedstaden" Puerto del Rosario. I Caleta de Fuste satser man virkeligt på eksklusive feriehoteller og -boliger, og derfor man har etablereret en kunstig sandstrand med tilhørende strandpromenade.

Når de to golfbaner kalder sig resorts, skyldes det dels, at der er opført hundredvis af lejligheder og villaer omkring eller på dem, og dels at de samarbejder med to fem-stjernede hoteller, Elba Palace Golf og Sheraton Fuerteventura, det 4-stjernede Elba Sara, og det 3-stjernede Castillo de Elba. I løbet af sommeren kommer endnu et firer-stjernet hotel til, Elba Carlota.

Det kommer til at ligge mellem den kunstige strand og golfbanerne - ligesom Sheraton og Elba Sara. Mens Castillo de Elba ligger i Nueva Horizonte nogle få kilometer fra banerne, er Elba Palace Golf bogstaveligt talt udgangspunktet på "den gamle" bane, idet hotellet simpelthen også indeholder klubhusfaciliteter for medlemmerne af Golf Club Fuerteventura.

Faktisk var det den galisiske hotelkæde Elba, der sammen med det kanariske selskab Anjoca Grupo fostrede ideeen til Fuerteventuras første golfbane med tilhørende hotel.

Bag Las Salinas de Antigua står pudsigt nok et andet galisisk selskab, Ramiterra, som også har planer om at opføre et hotel på banen. Galisere fra det kolde Nordspanien har altid haft stor forkærlighed for det varme Fuerteventura og derfor bosat sig her. Elba-hotelkæden bruger udelukkende galisiske håndværkere, der pr. tradition regnes blandt Spaniens bedste.

Bane i ventepositionDet er kun et spørgsmål om kort tid, hvornår den tredje bane på Fuerteventua åbner - i bjergslugten Barranca de Vinamar ved solferiebyen Jandia på øens sydvestspids. Her har en 18 hullers bane nemlig ligget spilleklar i et år, uden der er slået et slag på den!

Investorerne, endnu et galisisk selskab, Fadesa, og Satocan fra Gran Canaria, har, vist nok af politiske årsager, aldrig fået tilladelse til at åbne banen, men det ventes, at en tilladelse vil foreligge forholdsvis hurtigt efter 10. maj, hvor der holdes valg til både regeringen for alle kanariesøerne, til cabildoen for hver ø og i den lokale kommune.

Bygningen af Jandia-banen blev faktisk indledt helt tilbage i 2002 sammen med opførelsen af tre Barceló-hoteller, Barceló Jandia Mar, Barceló Jandia Mar og Barceló Jandia Golf.

Alle tre blev åbnet i starten af 2005, men da gæsterne udeblev fra Barceló Jandia Golf på grund af en beliggenhed længere væk fra stranden end de to øvrige, begyndte Barceló at miste interesse for at drive det.

Da tilladelsen til at åbne den færdige golfbane tillige udeblev, lukkede Barceló simpelthen hotellet det første halve år af 2006, åbnede det igen, men opgav så driften, som i stedet overgik til en anden stor hotelkæde, Globalia.

Den købte sig simpelthen ind hos Fadesa som medejer af hotellet fordi den tror på kombinationen af en golfbane og et hotel.

Interessant arkitektNår banen Jandia-banen åbner, venter der en spillemæssig oplevelse, fordi den er designet af amerikanske Ron Kirby - et interessant navn set med danske øjne, fordi Kirby har designet sin første bane på dansk grund, i Royal Golf Center på Amager.

Et let kuperet hulforløb snor sig op og ned ad Barranca de Vinamar-slugten - med en bred, regnvandsopsamlende ravine som en gennemgående forhindring, der berører ikke færre end ni huller - enten i længde- elle tværgående retning.

Dertil kommer en række mindre tilløbskanaler til ravinen, så der er rigeligt med farer at tage sig i agt for. Endelig løber næsten alle huller nord-syd eller omvendt, og da det som regel blæst fra nord, betyder det enten medvind eller modvind med stor risiko for at vælge forkert jern eller kølle.

Bliver Royal Golf Center-banen lige så spændende, kan medlemmerne og greenfee-gæsterne der godt begynde at glæde sig. I øvrigt forventer Globalia Jandia Golf at starte med en beskeden greenfee på 45 Euro, indtil banen bliver kendt.

Det næste golfprojekt på Fuerteventura realiseres formentlig i nærheden af badebyen El Cotillo i La Oliva-kommunen. Her er planer om 36 huller, men den fysiske anlægsarbejde er ikke startet endnu, så åbningen sker tidligst i 2008. Indtil da kan golfturister udover de bestående baner også boltre sig på to træningsanlæg, Baku i Corralejo og Academica de Golf i La Pared.Yderligere info:

www.salinasgolf.com

www.fuerteventuragolfclub.com

www.hoteleselba.com

www.globalia-hotels.com