Ny forskudsopgørelse til tusindvis af danskere

Fra næste uge går Skat i gang med automatisk at ændre i danskernes forskudsopgørelser for at undgå, at folk kommer til at betale restskat.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Skat tager i næste uge endnu et skridt for at få danskernes restskat bragt kraftigt ned.
Læs mere
Fold sammen

Mange tusinde danskere kan i næste uge se frem til en sommergave fra Skat i form af et ny forskudsopgørelse for 2013. Det er danskere, der har fået kraftig lønforhøjelse, konverteret deres lån eller andet, som giver store ændringer i deres indkomst.

For at undgå at de kommer til at betale restskat for 2013 vil Skat pr. automatik gå ind og ændre deres skattekort.

I første omgang er der bare tale om, at man får en underretning om, at Skat vil ændre ens forskudsskat og hvis man ikke reagere i løbet af 15 dage, vil den varslede ændring blive gennemført.

Det betyder, at eksempelvis danskere ,der har solgt deres ejerbolig uden at købe en ny eller fået nyt realkreditlån med lavere rente, slipper for en grim forskrækkelse til næste år i form af en solid restskat.

Det er første gang, at Skat går ind og laver det pågældende initiativ og partner i PwC Søren Bech ser det som et led i den stigende automatisering af danskernes betaling af deres skat.

»Skat vil gerne have, at forskudsopgørelsen sker så automatisk og simpelt som muligt. Formålet er at sikre, at danskerne betaler den skat, de skal. Folk får måske brugt pengene og kan efterfølgende ikke betale en stor restskat,« siger Søren Bech.

Han understreger, at det altid har været sådan, at man selv har kunnet gå ind og ændre ens forskudsopgørelse, hvis man får nyt job til en højere løn eller lægger ens lån om.

»Erfaringen siger bare, at de er meget få, der gør det. De fleste venter bare og ser på deres årsopgørelse, om de får en restskat. Men initiativet fra Skat ændrer ikke ved, at folk for alt i verden skal gå ind og kontrollere deres oplysninger på årsopgørelsen, når den kommer til næste år,« siger Søren Bech.

»Alt for mange danskere ser blot på, om de har en restskat eller skal have penge tilbage. På den måde risikerer mange at snyde sig selv for eksempel et kørselsfradrag,« siger Søren Bech.

Den nye procedure er kommet i stand efter en lovændring, der trådte i kraft ved starten af året. I bemærkningerne til loven skriver regeringen, at danskerne i gennemsnit har en restskat på syv mia. kr. om året.

Herudover laver danskerne frivillige indbetaler for 5,5 mia. kr. Skatteministeriet konkluderer derfor, at danskernes forskudsopgørelser rammer forbi med 12,5 mia. kr. om året.

Et af problemerne er, at forskudsopgørelsen bygger på data, der er to år gamle og meget kan nå at have ændret sig på den tid.

Skatteministeriet skriver samtidig, at der er problemer med at få løbende oplysninger fra den finansielle sektor om rentejusteringer, og det gav i 2010 en efterbetaling af skat fra danskerne på cirka to mia. kr.