Ny boligskat kan sætte skub i hamstring af store lejligheder

Den nye boligskat kan få flere boligkøbere til at gå efter store lejligheder med plads til familieforøgelse, da skatterabatten forsvinder i 2021 - og det dermed bliver dyrere at bytte en mindre og billigere lejlighed ud med en større til den tid. Det vurderer ejendomsmæglerkæden Home.

Brian Mikkelsen og Kristian Jensen i Finansministeriet 2. maj, hvor en aftale om fremtidens boligskattesystem blev præsenteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Den store skatteomlægning, som et bredt politisk flertal vedtog tirsdag, kan få betydning for købernes valg af lejlighed, påpeger relationschef Mads Ellegaard fra ejendomsmæglerkæden Home.

»For lejlighedskøberne er den højere boligskat fra 2021 en anledning for nuværende købere til at gå efter en større lejlighed, der er mere fremtidssikret med plads til familieforøgelser, da køberens skatterabat i 2021 forsvinder ved at bytte den mindre lejlighed til en større,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Dermed vil der blive mere rift om lejligheder med tre til fem værelser her og nu. Men på sigt vil den nye boligskat hæmme mobiliteten og give færre flytninger, vurderer relationschefen. Det skyldes, at den skatterabat, boligejere får, kun gælder frem til 2021. Hvis man køber efter det tidspunkt, er der altså ingen rabat at hente.

»Kortsigtet er det positivt, hvis vi ser flere lejlighedshandler de kommende år, men langsigtet er det problematisk, at ejerne bliver låst til deres nuværende bolig med nogle »gyldne skattebånd« – fordi det kaster en ekstra skatteregning af sig at flytte til en anden lejlighed,« siger han.Realkredit Danmark og Danske Bank vurderer desuden, at de højere skatter fra 2021 vil betyde, at priserne på lejligheder risikerer at falde. Han henviser til, at den nu tidligere V-regering har vurderet et fald på fem-ti procent - men at det også blot kan blive til en mindre prisstigning.»Ekstraregningen til lejlighedsejere for det nye skattesystem i 2021 løber op i omegnen af årligt 19.200 kroner ved en ejerlejlighed med en ejendomsværdi på fem millioner kroner i København, mens den er på 9.300 kroner ved en ejendomsværdi på 2,4 mio. kroner ifølge Skatteministeriets beregninger,« lyder det fra Mads Ellegaard.