Ny afgift rammer fjernvarmekunder efter nytår

Når 2013 bliver til 2014, kan landets fjernvarmekunder se frem til at skulle betale mere for at få varmet huset op.

H.C. Ørstedværket, som ligger i Københavns Sydhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Fra 1. januar 2014 og de følgende seks år vil en ny varmeafgift give en ekstra regning på 14,4 milliarder kroner til landets 1,6 millioner fjernvarmekunder.

Det oplyser Dansk Fjernvarme, der har regnet sig frem til, at det vil betyde et gennemsnitligt prishop på fem procent svarende til cirka 700 kroner.

Det vil dog variere meget, efter hvilken slags brændsel det lokale varmeværk bruger, fortæller Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

»Det vil især ramme de store byer, fordi de bruger forholdsmæssigt meget biobrændsel,« siger han til Jyllands-Posten.

Det er den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift på blandt andet træflis og halm, der er skyld i prisstigningen, som skal kompensere for færre afgifter fra et faldende forbrug af kul, olie og gas.

Da regeringen sidste år præsenterede den grønne energiaftale var vurderingen, at afgiften ville koste en typisk husstand en ekstra udgift på 1.300 kroner i 2020, men nu vurderer Dansk Fjernvarme, at den vil betyde en merudgift på 3.500 kroner.

De Konservatives energiordfører, Mike Legarth (K), der var med til at skrive under på den nye energiaftale, føler sig snydt.

»Det bliver allerede nu dyrere end det, vi blev præsenteret for under forhandlingerne. Og vi vil ikke være med til at pålægge borgerne højere varmepriser, end vi har aftalt,« siger han til Jyllands-Posten.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afviser, at grundlaget for aftalen er skredet og understreger over for Jyllands-Posten, at »forslaget, som blev sendt i høring, holder sig til det, der er aftalt med forligspartierne«.