Nu træder de til igen: Forældrekøb breder sig

Flere og flere køber lejligheder til deres store børn – efterhånden også i kommunerne uden for de største byer, hvor priserne på lejligheder er steget mest i de senere år.

ARKIVFOTO: Ole Raulund med familie, der kæmper med at få forældrekøbet finansieret. "Jeg vil helst have noget på Nørrebro, " siger datteren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere og flere danske forældre, der køber lejligheder til deres børn. Frem til og med august i år havde 9,4 procent flere familier købt lejligheder til deres børn i forhold til den tilsvarende periode sidste år.

Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home. Men nok så interessant viser opgørelsen, at forældrekøbene begynder at brede sig ud til flere kommuner end storbyerne, hvor de har domineret og været med til at presse priserne op.

»Vi kan se, at der generelt har været en vækst i forældrekøbene i år. Men vi kan også se, at væksten er større i forstæderne,« siger relationschef i Home Mads Ellegaard.

Det er stadig de fem storbykommuner, København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense, der oplever de fleste forældrekøb i Danmark med fire ud af fem forældrekøbte lejligheder. Men mens andelen i 2011 var 87 procent, har det i år kun været 78 procent.

»Forklaringen er, at der er foretaget flere forældrekøb i en række kommuner, der ikke er så kendte for forældrekøb. De næststørste forældrekøbskommuner i rækken findes ifølge Homes statistik nu i hovedstadskommuner som Gladsaxe, Kgs. Lyngby og Gentofte. Men også Hillerød, Slagelse og Viborg er med på listen i år,« siger Mads Ellegaard.

Han vurderer, at der er to åbenlyse årsager til, at forældrekøbene har bredt sig.

»Priserne har i storbyerne nået et højt niveau – især i København – og dermed er byer som Kgs. Lyngby, Gladsaxe og selv Charlottenlund blevet mere interessante for køberne,« siger han.

Dertil kommer, at en uddannelsesinstitution som DTU i Lyngby samt flere af de større provinsbyer over de seneste år har oprettet flere uddannelsespladser eller tiltrukket flere uddannelser og dermed flere studerende, der har brug for en bolig.

»For eksempel udvider DTU markant, og så er det nærliggende at bosætte sig i nærheden,« siger Mads Ellegaard.

Omkring hver ottende solgte ejerlejlighed i år er ifølge Homes tal købt af forældre til deres børn.

TV: Frygt ikke boligboblen, men pas på de høje lejlighedspriser!