Nu stiger boligejernes fleksrenter

Der er udsigt til, at de månedlige ydelser stiger lidt for boligejere med flekslån.

Foto: MOGENS LADEGAARD

August auktionerne for rentetilpasningslån begynder på onsdag og ventes at give en lillebitte rentestigning. Det vurderer Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Auktionen har betydning for de ca. 85.000 boligejere og 14.000 erhvervsvirksomheder, som har et rentetilpasningslån, der skal have ny rente pr. 1. oktober 2013.

Realkreditinstitutterne skal samlet set sælge obligationer for godt 150 mia. kr. Det er mindre end de ca. 225 mia. kr. hhv. 405 mia. kr., der blev solgt for ved auktionen pr. 1. april 2013 og 1. januar 2013, men mere end ved 1. oktober auktionen for ét år siden, hvor auktionsmængden lød på 139 mia. kr. De nuværende auktioner pr. 1. oktober haler således fortsat ind på de øvrige auktionens hidtidige dominans, oplyser hun.

Nordea Kredit venter, at renten på et F1-lån lander i omegnen af 0,5 pct., renten på et F3-lån i omegnen af 0,8 pct. og renten på et F5-lån i omegnen af 1,5 pct. Det skal ses i forhold de tilsvarende renter på henholdsvis 0,35 pct., 0,67 pct. og 1,21 pct.

- Vi venter således, at renten lander en spids højere end ved auktionen sidste år, men eftersom netop den auktion er indehaver af den hidtidige bundrekord, og eftersom rentestigningerne trods alt er beskedne, bør smilet ikke falme hos boligejerne af den grund, skriver hun.

Hvis Nordea får ret i forudsigelserne, betyder det, at en boligejer med et F1-lån uden afdrag på 1 mio. kr., der blev rentetilpasset sidste gang for 1 år siden, vil få en ydelse på 860 kr. om måneden efter skat. For ét år siden lå den tilsvarende ydelse på 775 kr.

Nykredit/Totalkredit starter auktioner fra 15. august til 29. august, Nordea Kredit holder auktioner i perioden 27. august til 29. august. BRF holder ingen deciderede auktioner, men sælger løbende i markedet og RD har ingen auktion denne gang.