Nu skal det være nemmere at handle andelsbolig

For at undgå de juridiske problemer, der kan opstå ved køb og salg af andelsboliger, er en stribe brancheorganisationer gået sammen om at udarbejde en standardformular.

Et nyt overdragelsesdokument skal gøre det nemmere at handle andelsbolig. På billedet ses en andelsbolig til salg hos ejendomsmæglerkæden Home. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny fælles overdragelsesaftale skal gøre det nemmere og mere gennemsigtigt at handle andelsbolig. Bag det nye standarddokument står brancheorganisationerne ABF, Dansk Ejendomsmæglerforening, Ejendomsforeningen Danmark, Foreningen af Advokater med Ejendomsadministration og Danske Boligadvokater.

Formålet er at undgå de problemer, der kan opstå, når man udarbejder to juridiske aftaler vedrørende én og samme andel.

»Den fælles overdragelsesaftale skal bidrage til at skabe genkendelighed og sikre, at forbrugeren ikke sidder tilbage med flere forskellige aftalegrundlag. Det skulle gerne gå ind og løfte andelsboligforeningsområdet,« udtaler Jane Qvist Lorenzen, advokat og juridisk konsulent hos Ejendomsforeningen Danmark, i en pressemeddelelse.

Thomas Rysgaard Rasmussen, advokat og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Advokater med Ejendomsadministration, forklarer, at der i dag finders utallige overdragelsesaftaler, der alle sammen er forskellige af udseende og kvalitet.

»Derfor vil det være et fremskridt for hele andelsboligsektoren, hvis den fælles overdragelsesaftale kan komme til at fungere som branchestandard. Det har desuden været vores ambition at få lavet en aftale, der på en forbrugervenlig måde præsenterer de relevante oplysninger, som køber og sælger af andelen har brug for,« siger han.

Jan Hansen, direktør hos ABF, påpeger, at den fælles overdragelsesaftale samtidig vil give en større gennemsigtighed for køberne.

»De mere specifikke vilkår, der gør sig gældende i en andelsboligforening, vil være synlige, inden køber skriver under på aftalen. Køber får et godt billede af, hvad er det for en forening og hvilke særlige vilkår, der gør sig gældende,« siger han.

Niels Erlandsen, bestyrelsesmedlem i Danske Boligadvokater, siger, at det gør deres arbejde markant nemmere, at de ikke længere skal kontrollere for modstridende aftalevilkår i mæglers købsaftale og foreningens overdragelsesaftale. I stedet skal de kun forholde sig til en samlet aftale.

»Da de forskellige foreninger desuden har haft mange forskellige overdragelsesaftaler, bliver det nu lettere at finde de relevante oplysninger i et standardiseret dokument,« siger han.

Den nye overdragelsesaftale er allerede tilgængelig for medlemmer af Ejendomsforeningen Danmark og ABF. Hos Dansk Ejendomsmæglerforening vil overdragelsesaftalen blive implementeret i alle boligsystemer omkring 1. maj 2017. Desuden har administrationssystemerne Unik, Datamann A/S og EG Bolig tilkendegivet, at de vil indarbejde aftalen i deres systemer i begyndelsen af 2017. Det fremgår af pressemeddelelsen.