Nu lukker rentefaldet også for F3-lån

Først lukkede Nykredit kassen for et- og toårige lån, når renten er i minus. Nu omfatter det også treårige flekslån, og Nordea følger efter og lukker desuden fuldstændig for udstedelse af F3-lån.

Foto: MAURITZ ANTIN

Den historisk lave rente begynder for alvor at sætte en stopper for de lån, der i årtier har været danskernes foretrukne realkreditlån, nemlig flekslån med rentetilpasning fra et til tre år.

Først gjorde Nykredit/Totalkredit opmærksom på, at koncernen ikke udbetalte F1- og F2-lån, når renten var negativ, hvilket onsdag blev udvidet til også at omfatte F3-lån. Nu er Nordea Kredit fulgt med og sætter i en meddelelse til fondsbørsen helt en stopper for overhovedet at give lånetilbud i F3-lån både med og uden afdrag.

Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, oplyste tirsdag, at koncernen udbetaler realkreditlån, også selv om renten er negativ. I den situation trækkes den negative rente fra i de løbende gebyrer på lånet, den såkaldte bidragssats.

Selv om Realkreditrådet vurderer, at et fælles fodslag i realkreditbranchen i håndteringen af de negative renter er i strid med konkurrencereglerne, så mener Nykredit fortsat, at det er et »branchespørgsmål, som der skal findes en bred og principiel afklaring på.«

»Indtil den afklaring findes, udsteder Nykredit ikke rentetilpasningslån med negativ rente. Derfor meddelte Nykredit den 2. februar, at der ikke bliver udstedt F1- og F2-lån de dage, hvor renten er negativ. På grund af yderligere rentefald bliver det i dag udvidet til også at gælde F3-lån,« hedder det i Nykredits meddelelse.