Nu kommer tvangsauktionerne

På et år har 38 procent flere danskere måttet opgive drømmen om ejerboligen. På en måned er tvangsauktioner steget med 15 procent.

Flere boligejere må give op og lade huset gå på tvangsauktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup

I april blev der bekendtgjort 282 tvangsauktioner mod 245 måneden før, når der er korrigeret for sæsonudsving, oplyser Danmarks Statistik.

Kurven vender altså igen den forkerte vej efter et relativt stort og lidt overraskende fald i marts.

I faktiske tal var der 279 tvangsauktioner i april mod 255 måneden før. I forhold til april sidste år er det faktiske antal tvangsauktioner steget med 38 procent.

Villaer og rækkehuse kommer der flest på tvangsauktion af, mens ejerlejligheder i denne måned har oplevet den største stigning. Det er fortsat hovedstadsområdet, der er hårdest ramt.

"Hvis man sammenligner de seneste tvangsauktionstal med antallet af bygninger, har man i Region Hovedstaden en andel på 23 procent af landets tvangsauktioner, mens kun 17 procent af boligerne er placeret i regionen," siger økonom Jakob Kongsgaard Olsson fra Realkredit Danmark.

#embed#

 

De faldende boligpriser og det fastlåste boligmarked de seneste to år betyder, at det er vanskeligt at komme af med en bolig, som man ikke længere har råd til at sidde i - for eksempel på grund af arbejdsløshed. Netop den stigende ledighed er grunden til, at antallet af tvangsauktioner stiger, påpeger bankernes og realreditinstitutternes økonomer. 

"Inden man maler Fanden på væggen, er det dog vigtigt at holde fast i proportionerne. Historisk set befinder tvangsauktionerne sig forsat på et ganske lavt niveau og er omkring seks gange så lave, som da det sidst gik voldsomt for sig under Kartoffelkuren. Vi forventer ingenlunde, at vi kommer op på dette niveau. Det er danskernes privatøkonomi simpelthen for solid til," siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit.

Faktisk er Danske Banks cheføkonom Steen Bocian overrasket over, at stigningen ikke er større, fordi ledigheden er steget kraftigt det seneste halve år. De danske husholdninger har vist stor modstandskraft over for krisen, konstaterer Steen Bocian fra Danske Bank - til dels som følge af den faldende rente, skattelettelser og lav inflation.

"Og kigger vi et par måneder frem, er der hjælp at hente fra udbetalingen af SP-opsparingen, og i 2010 vil lavere skat naturligvis også bidrage til at holde niveauet moderat," siger Steen Bocian.

At det er alvor, er ingen af økonomerne dog i tvivl om. Faldende priser og stigende ledighed er "en rigtig skidt cocktail for udviklingen i tvangsauktionerne," som Jes Asmussen fra Handelsbanken udtrykker det.

Læs også: Tvangsauktion lammer din økonomi

Boligejerne får sandsynligvis torsdag endnu en hjælpende hånd, idet de fleste økonomer forventer, at de officielle renter sættes ned igen. Men strammer økonomien alligevel, skal man ikke regne med mere hjælp fra den kant, mener BRFkredits cheføkonom.

"Det er ved at være slut med, hvor meget hjælp nødlidende boligejere kan få fra centralbankerne. Generelt er det derfor et godt råd at få en dialog med sit realkreditinstitut, hvis man allerede nu føler, at økonomien strammer, eller man frygter, at ens økonomiske situation fremadrettet kan ændre sig markant," siger Ulrikke Ekelund.

Hvis først huset ryger på tvangsauktion, kan privatøkonomien blive lammet i mange år frem.

Siden statistikkens start i 1979 var det laveste antal tvangsauktioner i 2006, hvor der i gennemsnit var 103 pr. måned, mens det højeste var i 1990 med i gennemsnit 1.695 pr. måned.

Nykredit anslår, at der i år sendes 4.500 boliger på tvangssalg, og at antallet af tvangsauktioner næste år stiger til 6.000 - under forudsætning af, at ledigheden stiger til 150.000 fra de nuværende 82.000 arbejdsløse.