Nu kommer sommeren - og sælgerne vil have mere for sommerhuset

Jordbær med fløde, stangtennis og duften af nyslået græs. Sommerhusliv er lig daseliv, men alt godt her i livet har en pris - og prisen for eget sommerhus er blevet højere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

For mens en kvadratmeter fritidsbolig i maj sidste år var udbudt til 15.804 kroner på landsplan, så er prisen i år steget til 16.517 kroner, viser en opgørelse fra boligportalen Boliga.*

De stigende udbudspriser er ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark et udtryk for, at sommerhusmarkedet trods alt går bedre:

»Siden 2012 har der været en fremgang i handelsaktiviteten, men priserne har haltet efter. Dog ser vi nu, at de er ved at have stabiliseret sig, og at der visse steder rent faktisk er mindre prisstigninger,« siger han.

Samtidig er der for nylig blevet ændret i reglerne for finansiering af fritidshuse, så det nu er muligt at belåne en større andel med et realkreditlån.

»Det har været en vitaminpille for sommerhusmarkedet, men ikke noget, der vender op og ned på helbredstilstanden. Typisk har mange sommerhuskøbere i forvejen undgået banklånet, fordi de har finansieret sommerhuset med et lån i deres helårsbolig,« siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Dyre Nordsjælland

Et gennemsnitligt dansk sommerhus på 70 kvadratmeter bliver i 2017 i teorien udbudt knap 50.000 kroner dyrere, end det gjorde sidste år. Men der er store regionale forskelle på, hvor meget sælger regner med at kunne få for feriehellet.

Mens man nogen steder i sommerlandet kan finde huse, der koster under 10.000 kroner kvadratmeteren, skal man andre steder have en væsentligt større pengepung med. Her udbydes husene snildt til over 30.000 kroner.

Det er i den gamle kending Nordsjælland, der bydes på landets højeste udbudspriser.

I Hornbæk, hvor der for nylig blev solgt to huse for henholdsvis 23 og 27 mio. kr., forventer sælgerne at få mest for fritidshuset. Udbudskvadratmeterprisen er 35.907 kroner - noget højere end sidste år, hvor den »kun« var på 34.562 kroner.

Herefter følger nordsjællandske Tisvildeleje med en udbudskvadratmeterpris på 32.457 og Liseleje med 31.191 kroner.

Landets laveste udbudspriser er i Eskebjerg på Nordvestsjælland. Her er fritidshusene gennemsnitligt udbudt til 8.119 kroner kvadratmeteren. Det svarer til, at et sommerhus på 80 kvadratmeter koster 650.000 kr.

Her kan du se, hvor meget husene i gennemsnit er udbudt til i din ferieby

* Boliga har opgjort den gennemsnitlige udbudspris på fritidshuse per 15. maj de seneste ti år. Der er kun medtaget postdistrikter med minimum 20 udbudte boliger.