Nu kommer rentehoppet: Nordea udsteder 3,5 procents boliglån

Nordea Kredit er som det første realkreditselskab gået i gang med at gøre realkreditlån til 3,5 procent klar til kunderne.

Foto: Søren Palmelund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De rekordlave renter rykker længere og længere væk. Nu er Nordea Kredit som det første realkreditselskab gået i gang med at forberede en ny obligationsserie til 30-årige fastforrentede lån til 3,5 procent. Det er varianten uden afdrag, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.

»I lyset af den seneste renteudvikling åbner Nordea Kredit i næste uge for udstedelse af 3½ pct. 2047 med mulighed for afdragsfrihed i op til 10 år,« hedder det i meddelelsen.

Den nye låneserier erstatter lån til 3 procent, fordi kursen er faldet så meget og dermed giver kunderne så store kurstab ved optagelse af lånet, at det i nogle situationer kan være en fordel at skifte til den højere rente.

Men den højere rente vil selvfølgelig også gøre boligkøb og optagelse af nye fastforrentede lån dyrere. Samlet set er det allerede blevet 850 kroner dyrere at betale på et afdragsfrit lån på 1 million kroner, oplyser boligøkonom i Nordea Krdit Lise Nytoft Bergmann.

»Den stigende rente gør det dyrere at være boligkøber og betyder, at det er blevet sværere at blive kreditgodkendt. Alene det seneste døgn er kursen på de lange obligationer faldet med 1,2 kurspoint, mens de siden starten af februar, hvor renten var lavest, er faldet med 9-10 kurspoint for de mest kursfølsomme serier,« skriver hun i en kommentar.

I konkrete ydelser skal en boligejer af med cirka 2.510 kroner om måneden for de kommende 3,5 procents lån, mens de tilbage i februar, da renten var på sit lavpunkt kunne slippe med 1.660 kroner efter skat for at låne en million kroner.

Lise Nytoft Bergmann peger også på, at eksisterende boligejere kommer til at mærke den stigende rente.

»De højere renter vil nemlig alt andet lige være med til at presse boligpriserne ned, hvorfor allerede eksisterende boligejere vil blive ramt på deres friværdi. Da boligpriserne bestemmes af mange andre forhold end renten, forventer vi dog ikke, at vi igen skal til at se direkte faldende boligpriser. I stedet vil priserne stige mindre, end hvis renten havde været lavere,« skriver hun.

Det var uventet positive tal fra det amerikanske arbejdsmarked sent tirsdag, der fra onsdag morgen sendte renten op. De amerikanske renter smitter temmelig meget af på de europæiske og danske renter, og dermed var de amerikanske tal formentlig årsagen til, at kursen på de danske realkreditobligationer i løbet af onsdag formiddag faldt til under kurs 96.

Tallene kom fra den  såkaldte Jolts-rapport, der viste, at USA er tættere på fuld beskæftigelse end forventet. Den amerikanske centralbank styrer renteniveauet ud fra både inflation og beskæftigelse, så høj beskæftigelse også kan bevirke stigende rente.