Nu kan du leje chefens bil

Efter fem års ventetid er det nu blevet muligt for ejere af biler med gule plader at købe et dagsbevis, der gør det lovligt at køre private ærinder.

Gulpladebiler kan fremover "købes fri" til privatkørsel på dagsbasis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Den gule nummerplade kan nu blive hvid for en dag, efter at Skat fra nytår har åbnet for køb af dagsbeviser til brug af firmabiler.

For 225 kroner om dagen kan man lovligt bruge firmabilen privat i et døgn, og beviset køber man på Skats hjemmeside. Kvitteringen for beviset skal man medbringe i bilen, enten udprintet eller i elektronisk version.

Allerede i 2008 blev et bredt forlig i Folketinget enig om at ændre lovgivningen, så der blandt andet kunne indføres »papegøjeplader« - nummerplader til både privat og erhvervsmæssig benyttelse - men reglerne er først trådt i kraft nu, fordi ændringerne skulle godkendes af EU-Kommissionen.

Hos Dansk Erhverv glæder man sig over, at den »ekstremt lange ventetid« nu er overstået.

- De nye dagsbeviser for brug af gulpladebiler til private gøremål rummer en kraftig forbedret fleksibilitet for selvstændige erhvervsdrivende. Reglerne er samtidig blevet mere enkle, siger organisationens cheføkonom Bo Sandberg.

Hidtil har man kun i specielle tilfælde måttet bruge firmabilen privat. For eksempel til at hente mad i arbejdstiden eller køre til familiefest, hvis man står til rådighed for sit arbejde i døgnets 24 timer.

- Tidligere har der været gråzoner i lovgivningen, og uautoriseret privat brug af gulpladebiler har været hyppig årsag til bøder og afgifter fra Skat. Det er derfor positivt, at man nu med sit nem-ID eller sin digitale signatur kan købe bilen fri af gulpladetilstanden for én dag til 225 kroner, siger Bo Sandberg.

Et dagsbevis giver lov til at køre privat i en gulpladebil med en totalvægt på op til fire ton, selvom bilen altså er registreret til »erhvervsmæssig godstransport« og normalt ikke må bruges til privat kørsel.