Nu kan du ikke længere låne til hele boligen

Finanstilsynet kræver, at boligkøbere fremover skal stille med fem procent af købesummen.

Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske boligmarked skal fremover sikres mod boligbobler, og det kommer nu til at få betydning for de danskere, der skal ud og købe en bolig. 

De skal ganske enkelt have flere penge op af lommen, når salgskontrakten underskrives.

Som led i Finanstilsynets forslag til ny regulering af boligmarkedet, skal boligkøbere nemlig som udgangspunkt stille med en udbetaling på 5 pct. af boligens pris ved boligkøb.

Hidtil har boligkøbere kunnet låne 20 procent af købesummen i banken, mens de resterende 80 procent kan lånes hos et realkreditinstitut. Men nu skal man ikke kunne låne sig til hele beløbet. Fremover skal køberne altså selv lægge de sidste fem procent af købssummen på bordet.

Kravet om fem procent i udbetaling skal skrives ind i god skik-bekendtgørelsen for den finansielle sektor, lyder det fra Finanstilsynet.

Kravet kommer samtidig med, at der indføres en såkaldt tilsynsdiamant for realkreditinstitutterne herunder et krav om, at der kun må ydes afdragsfrihed på 55  procent af de yderste udlån.Kravet om en fast udbetaling på fem procent indføres for at modvirke prisbobler på ejendomsmarkedet. På samme baggrund indføres et krav om, at erhvervsejendomme som udgangspunkt skal kunne generere positiv likviditet, for at de kan belånes.Selve tilsynsdiamanten som er fremtidens skabelon for reguleringen af realkreditsektoren, bygger på følgende fem pejlemærker:

1. Udlånsvækst: Udlånsvæksten til de enkelte kundesegmenter skal være under 15 pct. pr. år. De fire kundesegmenter er private boligejere, boligudlejningsejendomme, landbrugsejendomme og andet erhverv

2. Låntagers renterisiko: Andelen af lån, hvor Loan-to-value (LTV) overstiger 75 pct. af lånegrænsen, og hvor renten kun er låst fast i op til 2 år, skal være mindre end 30 pct. Gælder kun lån til private og lån til boligudlejningsejendomme.

3. Afdragsfrihed på lån til private: Andelen af lån med afdragsfrihed må maksimalt udgøre 55 pct. af lånemassen i LTV-båndet over 75 pct. af lånegrænsen.

4. Lån med kort funding: Andelen af udlån, der refinansieres, skal pr. halvår være mindre end 15 pct. af den samlede udlånsportefølje.

5. Store eksponeringer: Summen af de 20 største eksponeringer skal være mindre end instituttets egentlige kernekapital.

Forslaget om den nye regulering er sendt i offentlig høring frem til den ottende oktober.