Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Boligkøbere skal være vågne i disse dage. Renten går op og ned, og samtidig er der ekstremt få boliger at vælge imellem.
Siden årets begyndelse har vi oplevet stigende boligrenter, men nu går det den anden vej. Fredag og mandag faldt renterne, og det skyldes øjensynligt en række kommentarer fra nationalbankerne, der tydeligt signalerer, at de vil reagere på rentestigninger, såfremt disse varer ved.
De højere renter modvirker, at den økonomiske genopretning for alvor får fart, påpeger chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard fra Totalkredit.
»Det er indtil videre på det retoriske plan, at nationalbankerne har blandet sig på rentemarkederne. Det bliver spændende at følge, om retorik er nok, eller om de skal gribe til værktøjskassen og gå mere hårdt til værks,« skriver Sune Malthe-Thagaard i en kommentar.
Lån åbent i få dage
I begyndelsen af året var 0,5-procentlånet det toneangivende fastforrentede lån. Siden er det gået stærkt. I slutningen af sidste uge åbnede 1,5 procentlånet i forskellige varianter for tilbud. Hos landets største realkreditinstitut, Totalkredit, var det 1,5-procentlånet med ti års afdragsfrihed, der åbnede fredag. Dette lån lukker allerede i dag, tirsdag.
»Holder 1,5-procentlånet med ti års afdragsfrihed lukket i længere tid, er det begrænsede potentiale, der er for opkonverteringer, sat på pause. Vi skal typisk se, at der skal være et hop i renten ved en opkonvertering på ét procentpoint, altså fra eksempelvis 0,5 procent til 1,5 procent,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.
Alt andet lige gør rentestigningerne siden nytår det dyrere at låne penge.
»I et normalt marked vil det få købelysten til at falde, idet der er færre, der kan være med økonomisk. Alligevel fortsætter udbuddet af boliger med at falde, og det understreger det enorme fokus, som danskerne i øjeblikket har på deres bolig. Måske fordi vi keder os og ikke har så mange andre fritidsinteresser at gå op i,« mener Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.
Laveste boligudbud i 15 år
Nye tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger til salg i februar faldt for 11. måned i træk. I den forgangne måned dykkede udbuddet med næsten 1.400 boliger, så der nu er 32.994 boliger til salg – det laveste antal i 15 år.
»Det her er helt usædvanligt, og for første gang nogensinde ser vi, at boligudbuddet falder 11 måneder i træk. Det har været en voldsom udvikling, og det nye fald i boligudbuddet er blot ekstra kul til et boligmarked, som i forvejen buldrer derudad. Paradoksalt nok er det faldende udbud ikke et resultat af tilbageholdende sælgere, for der kommer flere nye annoncer end normalt. Det er derimod et resultat af meget sultne købere, som æder alt nyt bytte – og mere til – som lander på mæglernes hylder,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Udbuddet af huse og lejligheder er siden februar 2020 dykket med henholdsvis 26 og 28 procent. Mest markant har udviklingen været på sommerhusmarkedet, hvor antallet af til salg-skilte i samme periode er mere end halveret.
Siden 2020 er gennemsnitsprisen for et hus og en lejlighed steget med henholdsvis 7,6 og 10,3 procent, mens sommerhuspriserne i dag ligger 10,9 procent højere.