Nu får boligejere adgang til historisk superlån

Det billigste fastforrentede lån uden afdrag nogensinde er blevet hevet frem på hylderne hos realkreditselskaberne. Dermed kan boligejere nu låse renten fast i 30 år på bare 1,5 procent – med ti års afdragsfrihed.

Realkreditten, som her Nykredit, åbnede fredag formiddag for historisk billigt fatsforrentet lån uden afdrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Pres på renterne har gjort danmarkshistoriens billigste fastforrentede lån uden afdrag til en realitet. Både Nykredit-koncernen, som ejer Totalkredit, Nordea Kredit, Jyske Realkredit og Realkredit Danmark åbnede fredag for det nye 30-årige superlån til bare 1,5 procent i rente med op til ti års afdragsfrihed, som ikke tidligere har været tilgængeligt i den variant.

Det skyldes, at kursen på det populære toprocentslån uden afdrag er kommet over 100, hvilket betyder, at det er lukket for udstedelse.

»Det er vildt, at vi endnu engang står med en renterekord. Også selv om vi har prøvet det nogle gange før,« lyder reaktionen fra boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.

Boligejere med hang til fast rente har i et stykke tid haft mulighed for at vælge et 1,5-procentslån med afdrag. Men for dem, som går efter afdragsfrihed, har det altså ikke været muligt at få fingrene i lånet til bare 1,5 procent før nu.

Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit

»Hvis valget står mellem 1,5-procentslånet og toprocentslånet i næste uge, vil jeg pege på toprocentslånet.«


»Det kan dog sagtens være, at kursen på toprocentslånet i løbet af næste uge kravler under 100 igen, og så har man to lån at vælge mellem,« siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit, der som det første selskab åbnede for det nye lån.

Han forventer, at det nye superlån bliver tilgængeligt i slutningen af næste uge og får en kurs omkring 95. For varianten med afdrag ligger kursen aktuelt omkring 97,2 hos Totalkredit.

»Hvis valget står mellem 1,5-procentslånet og toprocentslånet i næste uge, vil jeg pege på toprocentslånet, da kursen i så fald vil være så tæt på 100, at der stort set ingen kurstab vil være. Samtidig er risikoen for indlåsningseffekt begrænset, da der allerede er solgt for omkring 3,5 milliarder kroner obligationer i serien,« siger Jeppe Borre.

»En besparelse der kan mærkes«

Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at det nye lån giver en besparelse, som »kan mærkes hos boligkøberne«. Tager man udgangspunkt i et lån på en million kroner, vil ydelsen med det nye 1,5-procentslån efter skat ligge på 1.490 kroner om måneden i Nordea Kredit. Ved samme tid for et år siden lå ydelsen for et fastforrentet lån uden afdrag på 1.850 kroner.

Samtidigt vil hovedstolen være 37.000 kroner lavere i dag end for et år siden, og den samlede besparelse over alle 30 år løber op i 128.000 kroner.

»Rentefaldet kan tydeligt mærkes hos boligkøberne. Både når budgettet skal lægges, og når de skal kreditgodkendes. Vi forventer også, at det vil få effekt på boligpriserne i den kommende tid. For når renten falder, får boligkøberne mulighed for at erhverve en dyrere bolig, uden at de af den grund skal trække flere penge op af lommen. Og det vil alt andet lige presse priserne op,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Risiko for indlåsningseffekt

Som nummer tre i rækken har også Jyske Realkredit (tidl. BRF Kredit) åbnet for det nye superlån. Boligøkonom Mikkel Høegh fremhæver ligeledes, at der er risiko for indlåsningseffekt ved det nye lån. Det kan betyde, at man ikke kan forvente at se større kursfald i serien, hvis renten en dag skulle begynde at stige.

»Givet at kurserne er lige på vippen, kan et meget midlertidigt rentefald føre til indlåsning. Så nu hvor renten er faldet tilbage, og lånet står til at blive åbnet, så vil det være en fordel, hvis renten kan blive nede i det niveau i en rum tid,« forklarer Mikkel Høegh.

Som rosinen i pølseenden valgte Realkredit Danmark fredag eftermiddag at følge trop.

»De seneste knap to måneders uro på de finansielle markeder har lagt sit tryk på de danske realkreditrenter – og netop som vi troede, at renterne ikke kunne blive lavere, er vi nu vidne til åbningen af den laveste kupon på en 30-årig afdragsfri obligation nogensinde,« lyder det fra seniorøkonom Sonia Khan, som ligeledes forventer, at det nye lån åbner i kurs 95 hos RD.