Nu er toppen skåret af konverteringsfidus

Renten hopper op og ned i takt med nyhederne fra en urolig verden. I dag åbner fastforrentede lån til en procent igen for tilbud.

Konverteringsbølgen ruller stadig – men ikke så højt som i den forrige bølge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

I skrivende stund åbner bankerne igen for at give lånetilbud på en procent i fast rente over 30 år. Kursen har ellers i nogen tid ligget over 100 og gjort en konvertering ekstra fordelagtig for dem, der allerede havde fået et tilbud, der kan udnyttes til næste termin. Når et lånetilbud er udstedt, kan lånet nemlig tages hjem – også selv om kursen er over 100, så boligejeren får et øjeblikkeligt overskud ud af lånet.

Men nu er kursen faldet til en gennemsnitlig kurs mandag på 99,86, så 1,0-procentslånet igen kan langes over disken til de mange boligejere, der i øjeblikket jagter fordelene ved de meget lave renter. Og det er mange.

I sidste uge blev der yderligere indfriet fastforrentede lån for 17 mia. kr., så de foreløbige indfrielser til terminen ved udgangen af året er oppe på 95 mia. kr., oplyser Arbejdernes Landsbank

»Boligejerne har derfor stadig pæn fart på konverteringerne, som vi også kunne se på antallet af lånetilbud i september fra realkreditinstitutterne. Vi har de sidste par dage været vidne til en mindre rentestigning, som også ser ud til at sende begge varianter af 1,0-procentslånene tilbage på tilbudshylden. Det er positive signaler fra handelskrigen mellem USA og Kina samt spillet omkring Brexit, der er med til at sende renterne op,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han vurderer, at de seneste dages rentestigning kan fjerne udsigterne til, at denne konverteringsbølge overgår den forriges rekordstore omfang på 185 mia. kr. for kun to måneder siden.

I konkrete beregninger kan en boligejer med et fastforrentet lån på to pct. eller derover med afdrag og en restgæld på en mio. kroner omlægge til et 1,0-procentslån til kurs cirka 99,9 og spare ca. 200 kroner om måneden efter skat. Omkostningerne i form af gebyr og kurstab er tjent hjem på ca. 2,5 år.