Nu er sæsonen for konvertering skudt i gang

Renten er banket i bund, og fristen for at omlægge lån er lige om hjørnet.

Renten er banket i bund, og fristen for at omlægge lån er lige om hjørnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har renten været så lav, og aldrig har der været så mange typer realkreditlån at vælge mellem. Nu nærmer fristen sig for at opsige lån til omlægning eller vælge anden profil på flekslån sig. Det skal ske inden 1. november, og danskerne er allerede begyndt at lægge op til en af de store konverteringsbølger. Der er flere ting på dagsordenen for at udnytte den lave rente. Enten kan ydelsen presses helt i bund, eller også kan den lave rente bruges til at træde afbetalingspedalen i bund.

Mest oplagt er en omlægning måske for de boligejere, der fortsat har fastforrentede lån til fem pct. af en størrelse, der gør en konvertering fornuftig, altså mindst en halv mio. kr.

Der ligger stadig ca. 35 mia. kr. i lånetypen samt godt 120 mia. kr. som fire procents lån, der også kan tage et par nøk ned ad rentestigen.

»Her vil de oplagte konverteringsmuligheder netop være 2,5 pct. 30 år, to pct. 20 år og 1,5 pct. 15 år alt afhængig af deres restløbetid på lånet,« vurderer cheføkonom i RD, Christian Hilligsøe Heinig. I Nordea Kredit ser chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann hovedtendensen i denne konverteringsbølge som nedbringelse af gæld.

»Danskere har fået øjnene op for de 20-årige to pct.-lån. På hele realkreditmarkedet er der udstedt 20-årige to pct.-lån for 6,7 mia. kr. siden begyndelsen af september,« påpeger hun.

Det er usædvanligt mange, og det kan dels skyldes en høj kurs på 98, dels at de seneste års store prisfald på ejerboliger har fået danskerne til at afdrage mere på gæld. Mange danskere vælger ifølge Bergmann nu at afkorte løbetiden på deres lån for at sætte turbo på deres afdrag.

Ulempen ved de 20-årige lån er, at de ikke er så kursfølsomme som de 30-årige lån og derfor ikke kan bruges til at skære så meget af restgælden ved en opkonvertering, hvis renten stiger.

Se herunder effekterne af de forskellige låneomlægninger på baggrund af beregninger fra Realkredit Danmark.