Nu er det slut med bundrekorder på populært boliglån

Danskere med flekslån har udsigt til at skulle betale op til 300 kroner mere om måneden per lånt million inden for de kommende to år.

Danskernes foretrukne boliglån bliver nu dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tusindvis af danskere dumper der snart en mindre god nyhed ind ad brevkassen.

Fra 1. april vil ydelsen efter skat på de etårige rentetilpasningslån stige med 35 kroner om måneden. Det skyldes, at renten sandsynligvis vil stige fra 0,11 pct. ved sidste refinansiering i foråret 2015 til op mod 0,45 pct.

Sådan lyder forventningen fra Realkredit Danmark, der i februar skal ud og refinansiere lån for 130 mia. kroner. Her er det forventningen, at renten på F1-lånene stiger til mellem 0,25 pct. til 0,45 pct.

»Vi forventer, at F1-lånene ender med en lidt højere rente end på samme tidspunkt sidste år. Det skyldes, at kronekrigen er afblæst med Nationalbanken som vinder, samt at det går lidt bedre med europæisk økonomi, og at frygten for skadelig deflation ikke længere er et markedstema,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Også positivt nyt for boligejere

Modsat F1-låntagerne har både F3- og F5-låntagerne udsigt til et fald i ydelsen. Dette skyldes, at disse familier sidst fik refinansieret deres lån for henholdsvis tre og fem år siden, og derfor har de ikke haft glæde af den faldende rente, der har været i de senere år i takt med, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat renten ned til et historisk lavt niveau på -0,3 pct.

»Bundlinjen er, at renterne stadigvæk vil være meget lave i en historisk kontekst. Selvom renterne stiger en smule, skal man huske på, at en af årsagerne til, at renterne er kommet op, er trods alt, fordi det går bedre i europæisk økonomi, hvilket giver danskerne en større sikkerhed i deres privatøkonomi,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Vender man blikket endnu længere frem end den kommende refinansiering, vurderer boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, at renten vil stige svagt i de kommende år. Konkret forventer hun, at renten på to års sigte på et rentetilpasningslån vil være cirka 0,5 procentpoint højere end i dag, mens renten på et fastforrentet lån vil være steget fra det niveau på 3 pct., vi kender i dag, til 3,5 pct.

»Får vi ret i vores prognose betyder det, at boligejere med variabelt forrentede lån vil få en højere ydelse på deres lån. For et lån på 1 mio. kroner betyder det, at ydelsen vil stige med 100-300 kroner om måneden efter skat afhængig af om lånet er med eller uden afdrag,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Overvej at lægge dit lån om

Hun understreger, at boligejere med fastforrentede lån vil ikke mærke det helt store til rentestigningen, da den er for lille til, at de vil have glæde af at konvertere.

Trods udsigten til rentestigningen mener Lise Nytoft Bergmann sagtens, at landets boligejere kan sove roligt om natten. Hvis nattesøvnen alligevel skulle blive forstyrret, anbefaler hun boligejerne at lægge deres lån om.

»Boligejere, der er bekymret for en eventuel rentestigning eller forventer, at den vil blive større end antaget i vores prognose, kan eventuelt vælge at omlægge deres lån til en fast rente. De skal dog være opmærksomme på, at renteprognoser altid er en usikker disciplin, og at renten ikke altid gør, som økonomerne forventer,« siger Lise Nytoft Bergmann.

For boligejere og virksomheder, der ønsker at ændre deres flekslån inden rentetilpasningen 1. april, hedder fristen 25. januar hos Realkredit Danmark, mens skæringsdatoen hedder 29. januar hos landets største realkreditselskab, Nykredit.