Nu er det helt slut: Boliglån til 2 pct. kan ikke længere betale sig

Drømmelånet er dømt ude. Det populære 30-årige lån med en fast rente på bare 2 pct. er den seneste uge faldet så meget i kurs, at realkreditten ikke længere kan anbefale det.

Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste uges rentestigning har givet dødsstødet til det populære fastforrentede 2 pct. lån.

Det skyldes, at kursen er kommet under den magiske grænse på 95, hvor lånet ikke længere anbefales til den brede gruppe af boligkøbere, da kurstabet vil blive for stort, lyder det i en analyse fra Nordea kredit.

 

Aktuelt af  varianten af 2 pct. lånet med afdrag faldet fra 98,0 til nu 94,6, mens kursen på et tilsvarende lån med 10 afdragsfrie år er faldet fra 96,8 til 93,4.

»På den baggrund er det bedste fastforrentede lån nogensinde nu fortid,« skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i analysen.

Da det som boligkøber er bedst at optage et lån, når kursen er så tæt på 100 som muligt, betyder det, at 2,5 pct. lånet nu er tilbage på hylden som det mest attraktive fastforrentede lån.

For en boligkøber bliver det derfor omkring 300 kr. dyrere om måneden efter skat at låne 1 mio. kr.

"Tager man udgangspunkt i en boligkøber, der optog et 30-årigt fastforrentet lån på 1 mio. kr. for en uge siden, så ville den samlede ydelsesbetaling i hele lånets løbetid ligge på 1.352.000 kr. efter skat. Skal lånets optages i dag kommer den tilsvarende betaling op på 1.421.000 kr. eller 69.000 kr. mere," skriver boligøkonomen.

Med drømmelånets død bliver det ikke bare dyrere at låne penge, det bliver også sværere at få en kreditgodkendelse.

"Når regningen til realkreditinstituttet stiger, uden at lønnen gør det samme, så vil det beløb, man kan låne, alt andet lige blive mindre. På den lidt længere bane lægger det et nedadgående pres på boligpriserne, mens det på den korte bane betyder, at boligkøberne vil skulle se sig om efter et lidt billigere hus, end det de oprindeligt havde sat næsen op efter," skriver boligøkonomen.