Nu breder bundrenter sig

Det vælter frem med nye lån til renter, der aldrig er set før. RD har gjort klar til at udstede lån med ned til en halv procent i fast rente.

Foto: Christian Ringbæk

Realkreditten har ikke ligget på den lade side i de seneste dage. Inden blækket er tørt på de første låneaftaler om en fast rente på 2 procent over 30 år dukker nye lån op til renter, der heller aldrig er set før. Først kom afdragsfrie lån med fast rente på 2 procent over 30 år også på banen, og derefter riggede Realkredit Danmark tre lån til, som fra næste uge kan give kunder faste renter på 0,5 og 1 procent over henholdsvis 10 og 15 år.

Foreløbig er der dog tale om en helgardering, hvis det løbske rentefald skulle lukke de nuværende lån med pålydende renter et halvt procentpoint højere ved at sende kursen over 100.

»Vi har åbnet dem, før de andre serier med højere kuponrente passerede kurs 100 og dermed lukker. Vi vil gerne sikre os at have paletten fuld, men vi anbefaler de gamle serier, indtil de lukker,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Det er de nye 2-procents lån, der er størst forventninger til.

»Ud fra de kundehenvendelser, vi har fået, ser det ud til at blive stort,« siger områdedirektør Sune Worm Mortensen fra Nykredit, der kom først med 2-procent lånene.

Den første dag sluttede med en gennemsnitlig kurs på de nye lån på over 97, og det har stimuleret interessen, fordi kunderne ifølge Sune Worm Mortensen er opmærksomme på størrelsen på det kurstab, der får ved optagelse af et nyt lån.

Men interessen bevirker, at hverken Sune Worm Mortensen eller Christian Hilligsøe Heinig frygter den såkaldte indlåsningseffekt - dårlig kurs fordi en lille obligationsserie ejes af få investorer. Men størrelsen på de nye låneserier vil først tegne sig i begyndelsen af februar efter fristen for at opsige eksisterende lån til konvertering ved næste termin.

»Men alt tyder på, at vi får en stor konverteringsbølge - større end i oktober, da den var på 85 milliarder kroner. Det afhænger af kurserne frem mod slutningen af januar, om den bliver stor eller rigtig stor,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Som tommelfingerregel skal en obligationserie runde 5 milliarder kroner per realkreditinsitut for at forhindre indlåsningseffekten. Men da flere boligejere i andet halvår af 2014 har foretrukket fastforrentede lån frem for variabelt forrentede lån, så er frygten for indlåsning stort set væk hos realkreditinstitutterne.

»Vores analyse inden åbningen af  2-procents lånene er, at potentialet er stort både ved den løbende nyudstedelse og ved konvertering, fordi tre fjerdedele i øjeblikket tager lån med fast rente,« siger Sune Worm Mortensen.