Nu betaler husejerne mere i afdrag

På trods af rekordstor udbredelse af afdragsfrie lån vælger danskernes alligevel at betale mere i afdrag.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN

Den store udbredelse af afdragsfrie lån, som nu udgør over halvdelen af realkreditudlånene, giver dybe panderynker blandt økonomerne. Men det er måske ikke nødvendigt. Afdragene på lån med mulighed for afdrag er nemlig stigende.

Ifølge en opgørelse fra Nationalbanken er husholdningers afdrag på realkreditgæld sidste år steget med 0,7 mia. kr. til i alt 27,5 mia. kr. Og stigningen er sket på trods af, at mængden af lån med afdrag blev reduceret med knap 6 mia. kr., mens lån med afdragsfrihed voksede med knap 43 mia. kr., skriver banken.

De 27,5 mia. kr. er ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea det højeste beløb, der nogensinde er afdraget, siden statistikken blev oprettet i 2003.

"Dermed afdrager boligejerne mere nu, end inden de afdragsfrie lån blev indført i slutningen af 2003. Forskellen er blot, at hvor det før var de mange, som hver især afdrog lidt, så er det i dag de få, som afdrager meget. Blot 43,8 pct. af boligejerne betaler således afdrag på deres lån i dag," skriver hun i en kommentar.

Der er dog en konkret forklaring på de stigende afdrag. Den lave rente bevirker, at afdragene fylder mere i forhold til renten, som i december for første gang samlet set nåede under 3 pct.

"Faldende renter betyder, at låntagere med variabelt forrentede lån automatisk afdrager mere, i takt med at refinansieringen af lånet er sket til en lavere rente, mens lån med fast rente skal konverteres til lån med lavere rente for at kunne udnytte muligheden for større afdrag," forklarer banken.

Det gennemsnitlige afdrag på danskernes realkreditgæld med fast rente og uden afdragsfrihed var i 2012 i gennemsnit 36.549 kr. pr. lånt million.

Det tilsvarende afdrag på realkreditgæld med variabel rente var 33.321 kr. - en forskel, der primært skyldes, at den gennemsnitlige restløbetid på lån med fast rente er kortere end på lån med variabel rente og dermed, at afdraget udgør en større del af den faste ydelse.

Samtidig viser tallene, at de danske husholdningerne sidste år betalte 83,1 mia. kr. i renteudgifter, hvoraf 27 mia. kroner gik til pengeinstitutterne og 55,7 mia. kroner gik til realkreditinstitutterne.

"Det er det lavest niveau siden 2005. Det betyder, at den gennemsnitlige renteudgift pr. husstand efter skat landede på i omegnen af 22.000 kroner i 2012 - det er cirka 1.500 kroner mindre end i 2011, og godt 12.500 kroner lavere end i 2008, hvor rentebetalingerne toppede," skriver Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit i en kommentar.