Nu begynder den vilde boligjagt: Unge i tusindvis rykker til storbyerne

Over 60.000 håbefulde unge får ved midnatstid at vide, om de er blevet optaget på deres drømmestudie. Det betyder, at op mod 25.000 studerende i de kommende måneder sætter kurs mod de store universitetsbyer, hvor boligmarkedet i forvejen er presset.

Tusindvis af studerende kan komme til at spejde langt efter en bolig i de største danske byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af unge går skal i de kommende måneder kæmpe om at finde en bolig i et marked med historisk få studielejligheder. Helt op mod 25.000 tusinde studerende får knap nok tid til at juble over at have gaflet en plads på drømmestedet, før den første store opgave melder sig: Hvor skal jeg bo?

Langt de fleste studerende søger mod større universitetsbyer som Odense, Aarhus, Aalborg og København, hvor udbuddet af små lejligheder er på det laveste niveau siden finanskrisen. Det viser en opgørelse, som Realkreditrådet har foretaget.

Da det i forvejen er meget vanskeligt at få fingre i et kollegieværelse eller en lejebolig i de store byer, kommer tusindvis unge derfor ud i en større prøvelse hen over sommeren, når det gælder om at finde tag over hovedet.

Realkreditrådets kortlægning af antallet af studievenlige ejerboliger viser, at udbuddet i de fire største danske byer er faldet med fem pct. - alene over det seneste år. Derfor er »forældrekøbs-finten« heller ikke nødvendigvis en garanti for succes.

»Faldet dækker over et faldende udbud i København og i Aalborg, mens der er lidt flere lejligheder til salg i Odense og i Århus. Det ændrer dog ikke ved, at udbuddet i alle fire byer er på de laveste niveauer siden finanskrisen«, siger Peter Jayaswal, der er underdirektør i Realkreditrådet.

Foruden det lave udbud har ejerlejlighedsmarkedet især i København været ramt af markante prisstigninger over de seneste seks-syv år. Siden finanskrisen er prisen på lejligheder i hovedstaden steget med mere end 60 pct.

Fra Realkreditrådet lyder det gode råd til nye studerende med kurs mod København, at de bør søge lidt længere ud af midtbyen, hvor mulighederne for at finde en bolig er større.

»Der kan være mange penge at spare på lejligheder i hovedstadens forstadskommuner. Så hvis man kan klare en lidt længere cykeltur til studiet om morgenen, kan søgen efter ejerlejligheder her give et større udvalg og mere plads i budgettet,« siger Peter Jayaswal.

Ifølge Realkreditrådet koster en gennemsnitlig ejerlejlighed på 75 kvadratmeter i København i nærheden 2,4 mio. kr., hvilket er en stigning på knap 230.000 kr. fra 2015. I Aarhus koster en tilsvarende lejlighed 2,1 mio. kr., hvilket er en stigning på 76.000 kr.