Nu begynder de unge den vilde boligjagt

Sommeren og efteråret er højsæson for unges jagt på en bolig, de kan betale på enten SU eller lave indkomster. Oskar Kretzschmar har været på jagt­– marken siden april – uden held. Privatøkonom giver gode råd til at ramme plet.

Oskar Kretzschmar har siden april uden held søgt bolig i København. De fleste er ganske enkelt for dyre for ham. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oskar Kretzschmar har jagtet en bolig i København siden april. Foreløbig uden held. Efter et år på Aalborg Universitet vil den 23-årige indfødte københavner gerne tilbage til den by, han voksede op i. Men i kampen om lejeboligerne har han opdaget, at han har et par handicap, der ikke kan laves om.

»Det ser ud, som om udlejerne ikke er så interesserede i at leje ud til folk under 30 år og studerende. Nogle skriver direkte, at de helst vil leje ud til par eller til expats (udlændinge med midlertidigt ophold i Danmark, red.),« siger Oskar Kretzschmar.

Og så er lejeboligerne efter hans oplevelse temmelig dyre. Indtil videre søger han efter lejebolig enten som værelse eller lejlighed evt. i fællesskab med andre på hjemmesider som Boligportal.dk og Boliga.dk samt via sit netværk.

Men udbuddet er ikke stort i den prisklasse, som Oskar kan klare.

»Jeg kan jo højst lægge 5.000 kroner, og jeg vil helst finde noget til mindre. Men det er svært, og det er nok mest realistisk at finde noget større og så dele det med andre,« siger han.

25.000 flere unge i hovedstaden

Ønsket om en lejebolig i hovedstaden er han langtfra ene om. Alene siden 2008 er der kommet næsten 25.000 flere personer mellem 18 og 25 år til København og Frederiksberg kommuner. Og det har været med til at øge presset på markedet for især små boliger.

»De billige boliger i København hænger bestemt ikke på træerne. Og en lejebolig, som ellers ville være attraktive for studerende, bliver hurtigt rigtigt dyr,« konstaterer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun har for Berlingske Business undersøgt prisen på lejeboliger på de bolig­portaler, der udbyder lejeboliger. Her koster den billigste løsning, et værelse, 6.400 kr. i gennemsnit, mens en 80 kvm lejelejlighed koster 7.100 kr. til hver, hvis den lejes af to personer.

»Der er billigere boliger derude. Som studerende har man mulighed for at blive ­skrevet op til kollegieværelser, der ofte er langt billigere end at leje et værelse ude i byen. Alternativt kan man søge et større bofællesskab, som der er en del af i byens store lejelejligheder. Man skal selvfølgelig være glad for den fælles boligform, med alt hvad det indebærer, hvis man søger et bofællesskab,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Oskar Kretzschmar foretrækker netop at have sin egen bolig og har derfor endnu ikke søgt kollegier eller ungdomsboliger.

Derimod er han skrevet op i en andels­forening, hvor lejlighederne efter hans mening er rimelige i både pris og løbende ydelse. Andelslejlighederne er i Danske Banks opgørelse også den billigste løsning. Hvis to studerende kan dele en 80 kvm andelslejlighed, kan de ud fra tilgængelige priser komme til at bo for en månedlig ydelse på 4.200 kr., og hvis der er tale om en 50 kvm andelslejlighed, er ydelsen 5.600 kr. – hvilket stadig er meget i forhold til de gældende takster for uddannelsesstøtten, SU.

»Nogle af dem, der tjener allerfærrest penge i Danmark, er studerende. SUen på 5.941 kr. om måneden for en udeboende på en videregående uddannelse er bestemt ingen herregård. Hvis man bor alene og skal leve for det, så skal hver 50-øre virkelig ­vendes. Hvis man har en billig bolig, kan det godt lade sig gøre uden ligefrem at dø af sult, men så heller ikke meget mere,« vurderer Oskar Kretzschmar.

Studielån til lav rente

Louise Aggerstrøm Hansen peger også på, at studerende kan optage et studielån, så indtægten suppleres med 3.040 kr. om måneden til en lav rente.

»Til gengæld får man så opbygget en gæld, der efter en lang uddannelse godt kan løbe op over 200.000 kr. Folk med lange uddannelser tjener i gennemsnit mere end folk uden, og også med gæld er uddannelse ­normalt en god investering. Men det betyder, at man efter uddannelsen skal til at arbejde gæld af, før man kan spare op til for ­eksempel at købe hus. Og hvis man af den ene eller anden grund ikke får afsluttet studiet, står man alligevel tilbage med gælden,« påpeger Danske Banks privatøkonom.