Nu åbner historiens billigste fastforrentede boliglån til bare én procent

For første gang nogensinde bliver der åbnet for et 30-årigt lån med afdrag til en fast rente på én procent. Boligejerne kan dog ikke få fingrene i det endnu.

Nordea har netop åbnet for et 30-årigt boliglån til en rente på bare én procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Nu er det her. Danmarkshistoriens billigste 30-årige realkreditlån med en rente på én procent. Både Nordea Kredit, Totalkredit og Realkredit Danmark har tirsdag åbnet for lånet.

»De lange renter bliver ved at falde, og som konsekvens har vi i Nordea Kredit besluttet at åbne et 30-årigt et procent-lån med afdrag. Det er den laveste kupon-rente, vi nogensinde har set på et 30-årigt lån,« skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Boligejerne kan dog først få adgang til det nye lån, hvis kursen på det nuværende 30-årige 1,5 procent-lån kommer over 100, og obligationen dermed lukker for udstedelser.

»Kursen på den 30-årige 1,5 procent-obligation handles i øjeblikket til kurs 99,75, så vi er tæt på,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Hun understreger, at åbningen af det historiske lån derfor skal ses som et beredskab til, at realkreditselskabet kan reagere hurtigt, hvis renten falder yderligere. Så boligejerne ikke kommer til at stå i en situation, hvor de ikke kan optage et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag.

»Det tager ca. fire dage, fra vi beslutter at åbne en ny obligation, til vi kan udstede lånetilbud i obligationen. Og eftersom historien har vist os, at kurserne kan ændre sig både hurtigt og uventet, har vi valgt at åbne et 30-årigt et procent-lån. Derved vil vi stadig være i stand til at tilbyde lange boliglån med både fast rente og afdrag, selv om renterne falder yderligere,« skriver boligøkonomen.

Kan få betydning for rigtig mange boligejere

Jeppe Borre, chefanalytiker i det Nykredit-ejede Totalkredit, påpeger, at det nye lån kan få betydning for rigtig mange boligejere i den kommende tid, hvis kursen på 1,5 procent-lånet ryger over 100.

»Vi er på nippet til at træde ind i april, hvor hundredtusindvis af boligejere har frist for at lægge lånet om, og vi oplever en mærkbar interesse for det hos vores kunder. Selvom 1,5 procent-lånet står knivskarpt og fortsat er tilgængeligt, så ønsker vi ikke at stå i en situation, hvor vi ikke kan tilbyde et fastforrentet lån til den bedste rente til vores kunder, såfremt kursen på 1,5 procent-lånet skulle krydse 100,« skriver han i en kommentar.

Totalkredit forventer, at det nye lån åbner i en kurs omkring 95. Kursen skal med andre ord op, før det for alvor bliver interessant i forhold til 1,5 procent-lånet – så længe det stadig er i spil med en kurs under 100. Samtidig skal man være opmærksom på, at der ved nye låneserier altid er en risiko for såkaldt indlåsningseffekt.

Hos Realkredit Danmark ventes obligationen at åbne i en kurs omkring 94,5.

»I første omgang forandrer dagens nyhed ikke det store for boligejerne. Så længe 1,5 procent-lånet med afdrag er åbent for tilbudsgivning, vil vi anbefale denne grundet fravær af risiko for indlåsningseffekt og tæt ved ingen kursrisiko,« skriver seniorøkonom Sonia Khan, Realkredit Danmark.

Godt nyt for boligejerne er skidt nyt for dansk økonomi

Rentefaldet i 2019 har været drevet af bekymringer for, hvor væksten er på vej hen og en væsentlig mere forsigtig tilgang fra centralbankerne.

»Den Europæiske Centralbank har udskudt sin første renteforhøjelse siden 2011 til 2020, hvor det tidligere var forventet i 2019, mens renteforhøjelserne fra Den Amerikanske Centralbank er sat på midlertidigt hold, efter de stort set har hævet renten på autopilot en gang i kvartalet de seneste to år,« skriver Jeppe Borre.

Allerede i fredags pegede flere på, at en stribe skuffende nøgletal for europæisk økonomi var i gang med at bane vejen for det, som nyhedsbureauet Bloomberg i en overskrift betegnede som »verdens billigste boliglån«.

Blandt dem var investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet. Han forklarer, at investorerne nu er i gang med at søge i ly i de sikre obligationer.

»Det presser de i forvejen lave renter endnu længere ned og giver lavere renteudgifter til danske boligejere. På kort sigt er lave renter godt for boligejere. Lavere renter skyldes dog lavere vækstforventninger, hvilket er negativt og kan ramme dansk økonomi og beskæftigelse de kommende måneder,« siger Per Hansen.