Nordmænd er bekymrede over stærkt stigende boligpriser: »Det er en usund udvikling i Oslo«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er egentlig bare et stort soveværelse.« Sådan beskriver ejendomsmægler Remi Fitje Bangsund fra norske OBOS en 12 kvadratmeter store lejlighed i Oslo til Dagens Näringsliv. Lejligheden blev i denne uge solgt 55 procent højere end udbudsprisen.

Prisen endte på nøjagtigt 1,55 mio. norske kr., men så fik køber da også et værelse uden køkkenfaciliteter og en tilhørende fællesgæld på 227.000 norske kr. Selv om kvadratmeterprisen endte på cirka 129.000 norske kr., er det ikke en usædvanlig handel på boligmarkedet i Oslo.

Siden 2012 er kvadratmeterprisen i den norske hovedstad steget med 40,8 procent, og flere norske økonomer forventer endda, at boligpriserne skal markant højere op.

Carl O. Geving, der er administrerende direktør i Norges Ejendomsmæglerforbund, bekræfter over for Berlingske Business, at efterspørgslen på boliger i Oslo er enorm heftig.

»Vi er bekymret, fordi vi mener, at det er usund udvikling i Oslo. Det mindsker naturligvis køberes risiko, hvis de har en lang tidshorisont, men jeg er lidt bekymret for, at store prisudsving på lejligheder kan være farlige i særligt de populære områder af Oslo,« siger Carl O. Geving.

Oslo er blandt hovedstæderne i Europa med den højeste befolkningstilvækst. Alligevel har nybyggeriet de seneste år været langt lavere end efterspørgslen, viser beregninger fra Prognosesenteret.

Selv om Carl O. Geving kan frygte massive prisfald i Oslo, overbeviser befolkningstilvæksten ham om, at der sandsynligvis ikke er tale om en boligboble.

»Vi tror ikke, at der er en boble i den forstand, fordi vi mener at kunne se, at efterspørgslen på boliger i Oslo fortsat vil være meget høj,« siger han.

Samme vurdering kommer fra adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen.

»Det er ingenting ved den underliggende økonomi i Norge, som peger i retning af, at dette ikke vil være holdbart over tid,« siger han.

Men skulle der opstå pludselige prisfald, er den lille lejlighed i Oslo til 1,55 millioner norske kr., måske ikke det værste køb.

»Det er mest fornuftigt at købe en lille lejlighed i Oslo, fordi risikoen for tab jo er noget mindre end ved de store lejligheder,« siger Carl O. Geving.