Nordea: Der er udfordringer i verdensøkonomien

Den globale økonom skranter, på trods af at der er kommet en smule mere gang i væksten. Og især i 2016 har det været et svagt år.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN

Det siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, i forbindelse med præsentationen af Økonomisk Perspektiv denne gang kaldet "Another brick in the wall".

»Vi har dog opjusteret vores syn på den globale vækst i 2016 en lille bitte smule siden september, hvor vi så en global vækst på 3 pct. Den lyder nu på 3,1 pct. Det skyldes, at Kina er bedre end ventet - og USA er også en lille smule bedre. Men stadigvæk er det den svageste vækst siden 2009,« siger Helge J. Pedersen.

Det seneste kvartal har tendensen peget op - dog Danmark undtaget. Og hos Nordea tror man nu på en global vækst i økonomien på 3,3 pct. til næste år og 3,4 pct. i 2018.

»Meget er dog knyttet til Donald Trump. Vi er især bekymrede for den del, der vedrører protektionisme«, siger cheføkonomen.

»Trumponomics (den politik Trump ventes at føre, red.) kan måske være med til at sætte mere gang i den amerikanske økonomi. Men vi ved, at arbejdsmarkedet er meget stærkt i USA. Og de skattelettelser og den øgede investering i infrastruktur, som Trump lovede under valgkampen, kan give anledning til mere inflation og dermed mindre forbrug,« siger han.

I år har brexit, det amerikanske valg og senest den italienske afstemning om en forfatningsændring været med til at sætte dagsordenen. Men også næste år peger pilen på politiske nedslagspunkter som valg i Frankrig, Holland og Tyskland.

Samtidig truer riskoen for handelskrig, der vil virke hæmmende for væksten globalt.

»Eksempelvis vil straftold være med til at hæve priserne i USA og dermed dæmpe forbruget. Og der er risiko for, at det vil brede sig som ringe i vandet internationalt,« påpeger Helge J. Pedersen.