Ni ud af ti får nej fra boligpulje

Op mod 700.000 familier vil forbedre deres bolig. Men der er kun penge til, at 60.000 kan få det fulde tilskud, og byggebranchen forventer, at mange ansøgere bliver skuffede.

Der er udsigt til et sandt stormløb mod de 1,5 milliarder kroner, som lige efter påske kan søges af både ejere, andelshavere og lejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Kun hver tiende, som planlægger at søge om tilskud til forbedringer på boliger fra regeringens nye renoveringspulje, ser ud til at få deres ønske opfyldt. Der er således udsigt til et sandt stormløb mod de 1,5 milliarder kroner, som lige efter påske kan søges af både ejere, andelshavere og lejere.

Men den afsatte pulje rækker kun til, at 60.000 familier kan få et fuldt tilskud på 25.000 kroner. Det er langt færre, end de op mod 700.000 familier, som ventes at søge ordningen.

En ny TNS Gallupmåling udarbejdet for Berlingske Tidende viser således, at 37 procent af alle danske husstande har planer om at bygge om eller forbedre deres bolig, og heraf vil langt de fleste søge penge fra puljen, hvor der kan udbetales op til 15.000 kroner i tilskud til arbejdsløn, og andre 10.000 kroner i tilskud til materialer. Håndværkere bliver i disse dage bestormet af folk, som ønsker at indhente tilbud, der er første adgangsbillet til pengene.

Hos Dansk Byggeri peger cheføkonom Finn Bo Frandsen på, at Danmark havde en tilsvarende ordning fra 1991 til 1995, da ledigheden sidst var høj og stigende. Her blev der alene i 1993 og 1994 udbetalt 3,6 milliarder kroner fra ordningen, og over alle fem år blev 5,3 milliarder kroner givet i tilskud til forbedringer på boliger.

»Regnes det om til nutidens priser, vil det svare til over otte milliarder kroner. Vi tror kun, at de aktuelle tiltag tager den øverste top af ledigheden,« siger Finn Bo Frandsen. Finansordfører Morten Bødskov (S) fra Socialdemokratiet kalder ordningen »alt for lille« ligesom »den kommer for sent.«

»Vi vil gerne have puljen til energirenoveringer af private boliger op på fire milliarder kroner,« siger han.

Læs også: Sådan søger du om boligtilskud