Nedtur på boligmarkedet ebber ud

Det værste er overstået for denne gang på det københavnske boligmarked, fastslår en ekspert i boligøkonomi på baggrund af nye tal.

Eksperter vurderer forsigtigt, at nedturen på boligmarkedet ebber ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

En forsigtig fremgang ser ud til at være sat ind på boligmarkedet i og lige omkring København. Det vurderer eksperter på baggrund af helt nye tal fra Realkreditrådet.

De viser, at der i april var lidt færre boliger til salg i hovedstadsområdet end i de to foregående måneder. Samtidig er salgstiderne i de seneste måneder faldet en smule.

"Det er min opfattelse, at boligmarkedet omkring København har fået det lidt bedre. Der er lidt flere handler, og priserne ser ud til at have nået en bund, hvor de er begyndt at flade ud," siger Morten Skak, lektor ved Center for Bolig og Velfærd på Syddansk Universitet.

Han understreger dog, at en egentlig optur ikke venter lige om hjørnet. Tværtimod.

"Vi er ved en bund, som godt kan blive flad i ret lang tid. Når økonomien normaliserer sig igen, vil renten stige. Det kommer til at lægge en dæmper på boligpriserne," siger Morten Skak.

Hans Henrik Edlund, professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, læser de nye tal fra Realkreditrådet forsigtigt og vil ikke på den baggrund konkludere, at boligmarkedet er vendt:

"Det er en meget kort periode at vurdere ud fra. Der kan være forbigående årsager, der giver udslag, f.eks. den lave rente eller det opsparede behov for at købe eller komme af med sin bolig," siger han.

Hos ejendomsmæglerne bliver de nye boligtal også gransket med en behersket optimisme. Mæglerne ser dog en tendens.

"Der handles fortsat færre boliger nu end på samme tid sidste år. Så der er ingen grund til at juble. Men salget har været stigende fra december til april måned. Så det går klart den rette vej," siger Niels H. Carstensen, konsulent hos ejendomsmæglerkæden Home.

Antallet af udbudte lejligheder til salg er i Københavns Kommune faldet med 29 pct. på et år.