Nationalbanken: Spred flekslåns-auktionerne

Boligmarkedet er alt for udsat, når auktionerne over rentetilpasningslån samler sig i december. Nationalbanken opfordrer derfor til, at auktionerne spredes ud over året.

Nationalbankens direktør Nils Bernstein anslår, at 110.000 danskere skylder mere, end deres bolig er værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Auktionerne over rentetilpasningslån bør spredes ud over året, så boligmarkedet ikke bliver afhængig af situationen i december. Sådan lyder et forslag fra Nationalbanken.

"Den finansielle uro i efteråret viste med al tydelighed, at for både låntager og udsteder givet det betydelig risiko, hvis rentefastsættelsen kun sker én gang om året. Nationalbanken støtter derfor, at udstedelserne af rentetilpasningslån spredes ud på andre tidspunkter end i december," sagde nationalbankdirektør Nils Bernstein, da han talte til Realkreditforeningens årsmøde.

Med hensyn til boligejerne, så vurderer Nationalbanken, at mange af dem er velkonsoliderede, fordi de har sparet deres kapitalgevinster fra de gode tider op. Alligevel er der en større gruppe, som er særligt udsatte.

"Faldet i huspriserne har medført, at for skønsmæssigt 110.000 boligejere overstiger gælden værdien af huset. De er med andre ord "teknisk insolvente" og dermed i en udsat position i tilfælde af, at indkomsten falder, eller det af andre grunde bliver nødvendigt at sælge huset," sagde Nils Bernstein.

De særlig udsatte omfatter ifølge nationalbankdirektøren personer, der udsættes for en "social begivenhed". Det kan være arbejdsløshed, skilsmisse eller sygdom, men selv med udsigten til flere tvangsauktioner vurderer Nationalbanken ikke, at krisen for boligejerne kommer i nærheden af det, der blev set først i 1990erne.

"Selv om der nok må forudses en yderligere stigning i antallet af tvangsauktioner i den kommende tid, er der med de aktuelle udsigter for husholdningernes økonomi ikke grund til at vente, at vi når samme højder som i begyndelsn af 1990erne," sagde Nils Bernstein.