Nationalbank: Nedtur fortsætter for boliger

Nationalbanken deler ikke ejendomsmæglernes forårsoptimisme. Nedturen på boligmarkedet vil fortsætte, lyder meldingen fra landets nationalbank.

Den negative prisspiral har en selvforstærkende effekt, som Nationalbanken forventer vil fortsætte en tid endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Claus Bech

Mens ejendomsmæglerkæderne melder om spirende forårsfornemmelser og et boligmarked på vej op i gear, forventer Nationalbanken, at nedturen på boligmarkedet fortsætter de næste år.

Det er meldingen i Nationalbankens nye kvartalsrapport om udsigterne for dansk økonomi. Set i lyset af et rekordlavt antal handler og et meget højt udbud af boliger til salg spår Nationalbanken, at kontantpriserne på boligmarkedet vil falde med fem procent i 2009.

- Den afgørende årsag til, at boligmarkedet i øjeblikket nærmest er frosset helt til, er negative forventninger til prisudviklingen. Det virker selvforstærkende, og der synes ikke at kunne skimtes nogen umiddelbar vending på boligmarkedet, skriver Nationalbanken, som dog påpeger, at faldet i priserne kan blive formindsket af det markante fald i renterne.

Selv om optimismen for det danske boligmarked de kommende år er svær at spore i Nationalbankens rapport, så mener Steen Bocian cheføkonom i Danske Bank, at vurderingen fra Nationalbanken er relativt optimistisk.

- Nationalbanken er meget positive med hensyn til udviklingen på boligmarkedet. Et prisfald på kun fem procent forudsætter, at vi allerede begynder at finde bunden i boligpriserne nu - det tvivler vi på trods det kraftige rentefald. Men vi håber naturligvis, at Nationalbanken får ret, skriver han i en kommentar.

/ritzau/