Nåede du at få de rekordlave renter?

Efter ganske få dage i rampelyset bliver lån til 2 procent ikke længere anbefalet af Realkredit Danmark. Renten er steget, så de udløser for stort et kurstab.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du skulle være meget hurtig for at komme med på vognen med rekordlave renter på fastforrentede lån. I sidste uge myldrede det frem med lån til rekordlave faste renter, hvoraf især de 30-årige obligationslån til to procent vakte opsigt. Men nu oplyser Realkredit Danmark, RD, at rentefaldet hen over årsskiftet er afløst af svagt stigende renter, og det har fået realkreditselskabet til at trække de nye to-procents lån længere tilbage i butikken og anbefale de »gamle« 2,5 procents lån.

»I går lukkede det fastforrentede 2,5 procent lån med afdrag under kurs 100, og det er dermed åben for tilbudsgivning fra tirsdag morgen. Forleden skete det samme for det fastforrentede 20-årige 2 procents lån,« oplyser cheføkonom i RD Christian Hilligsøe Heinig.

Dermed er den generelle anbefaling fra RD at tage det 30-årige 2,5 procents lån og det 20-årige 2 procents lån nu fremfor de nye lån med henholdsvis 2 og 1,5 procent i pålydende rente.

De hurtige ændringer i udbuddet af lån i øjeblikket risikerer at efterlade meget få boligejere i de enkelte låneserier, og dermed er der risiko for, at de bliver ramt af den såkaldte indlåsningseffekt - at serierne er så små, at få investorer kan eje dem og dermed nærmest bestemme kursen på dem. Det kan blive et problem ved en senere opkonvertering, hvor formålet er at beskære restgælden. Det sker nemlig ved at indfri lånet til en lavere kurs efter en rentestigning - medmindre en eller få investorer kan holde en kunstigt høj kurs på de obligationer, der ligger bag lånet.

Hvis man er nervøs for det, anbefaler Christian Hilligsøe Heinig, at boligejere nu hjemtage et lånetilbud i de gamle serier, så det kan benyttes, hvis lånene med de laveste renter ser ud til at få lille udbredelse.

»Så er det i hvert fald muligt at benytte sig af dette, hvis de igen ryger over kurs 100 i den kommende tid, og man ellers er nervøs for den fremtidige likviditet i henholdsvis de nye 2 procents og 1,5 procents lån,« skriver han.

Realkreditsektoren anbefaler som tommelfingerregel at optage lån til en kurs så tæt på 100 som muligt for at få så lille et kurstab ved optagelsen som muligt.