Muslimske boliglån i modvind

Kan sharia-lovgivning passes ind i dansk boligfinansiering?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højesteret skal inden for de kommende måneder tage stilling til, om herboende muslimer kan få lov at købe hus og lejligheder med skøder, der er tilpasset islamisk sharia-lov og altså er skruet sammen på en måde, så begrebet »rente« ikke eksisterer, skriver Børsen.

Indtil den kendelse falder, har det første muslimske finansieringsinstitut herhjemme Amanah Kredit stillet sine aktiviteter i bero. Amanah Kredit blev etableret for halvandet år siden af Sparekassen Farsø, Den Jyske Sparekasse, Sparekassen Vendsyssel og Sparekassen Hobro.

Det spørgsmål, Højesteret skal behandle, er, om den eksisterende lovgivning kan rumme den nye type skøder, eller om den danske lovgivning skal ændres.

Bjarne Kristensen, direktør i Amanah Kredit, konstaterer, at der har været begrænset aktivitet i 2009.

»Det, jeg kan sige omkring skøderne, er, at det er korrekt, at der i nogle tinglysningskredse har været tekniske spørgsmål. Det er jo et nyt koncept. Det har forlænget tinglysningstiden, og det har vi jurister, der arbejder på,« siger Bjarne Kristensen til Børsen.

Faktum er, at kun enkelte tinglysningskontorer sidste sommer nåede at godkende skøder baseret på sharia. Efterfølgende blev skøde på skøde afvist af tinglysningsretter rundt om i hele landet. Sagerne blev i flere omgange kæret til Landsretten, der hver gang fandt, at tinglysningsretterne havde gjort ret i at afvise skøderne. Nu har Amanah Kredit så kæret sagen til Højesteret.

»Vi mener, at indholdet i skøderne er klart og egnet til tinglysning,« siger advokat Kristian Elvang-Gøransson.

Han er ikke meget for at udtale sig om sagen, mens den verserer, men erkender, at forretningen med at låne penge til muslimske boligkøbere er sat i bero.

»Vi venter nu på Højesterets afgørelse. Det hele står i bero, fordi vi ikke kan få skøderne tinglyst. Vi regner med, at kendelsen falder inden eller umiddelbart efter årsskiftet,« siger han.