Momschok rammer nybyggeri

Moms på byggegrunde rammer både helårsboliger og sommerhuse. Byggefirmaer forventer, at de ender med regningen.

Moms på byggegrunde gør et parcelhus cirka 400.000 kroner dyrere. Også sommerhuse bliver ramt af forslaget i skattereformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Erik Refner

Som en del af den kommende skattereform er der stillet forslag om, at der frem over skal betales moms af byggegrunde, men eftersom boligmarkedet i forvejen er nede på sine blødende knæ, så forventer byggeselskaberne, at de selv ender med udgiften. I så vanskeligt et marked som nu, tror de ikke på, at de kan sende en 25 procent højere regning videre til købere af boliger og sommerhuse.

Lovforslaget om moms på byggegrunde vil ramme omtrent halvdelen af de 5.000 sommerhusgrunde, som miljøminister Connie Hedegaard (K) i 2005 gav tilladelse til at udstykke i kystnære områder i 33 kommuner landet over, skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes, at omkring 2.500 af grundene her fire år senere endnu ikke er solgt videre fra de byggeselskaber og entreprenører, som dengang kastede sig glubende over grundene. Det vurderer Torben Liborius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

»Selv om der i mellemtiden har været et salgsboom på sommerhusmarkedet, har der ikke været efterspørgsel på de mange grunde. Byggeselskaber og håndværkere købte de naturskønne steder i tiltro til, at de ville være nemme at sælge. Men køberne er udeblevet,« siger Torben Liborius til Jyllands-Posten.

Lovforslaget lægger op til, at momsen skal betales af de kommende købere, men med de nuværende tilstande på boligmarkedet må entreprenørerne i stedet sænke priserne med yderligere 20 pct. i håb om at få dem solgt, mener Torben Liborius. Han anslår, at byggefirmaer i øjeblikket ligger inde med parcel- og sommerhusgrunde til langt over én milliard kroner.

Branchen foreslår derfor, at momsen kun skal gælde grunde, der er udstykket efter lovforslagets fremlæggelse - altså fredag 20. marts.

Dinepenge.dk beskrev allerede i februar, at moms på byggegrunde vil gøre et gennemsnitligt parcelhus omkring 400.000 kroner dyrere.

Regeringen forventer, at momsen vil indbringe 900 millioner kroner om året, men Dansk Byggeri mener, at det reelle tal kun er omkring 450 til 500 millioner kroner, fordi regeringens beregninger bygger på aktiviteten i 2007. Siden da er boligmarkedet som bekendt frosset til.