Mød den danske sommerhusejer

Køberne og ejerne af danske sommerhuse er modne, velbeslåede og ikke blege for at tage lidt risiko. Og så pønser de på at bo i naturskønne omgivelser, når de er gået på pension.

Det er mest sandsynligt, at det er bedsteforældrene i familien, der ejer sommerhuset: Godt halvdelen af køberne af sommerhuse i 2010 bliver danskere over 50, viser en stor undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt med friværdi i murstenene, og der er udsigt til en solid pension, fordi arbejdsmarkedspensionerne snart har eksisteret i hele arbejdslivet. Børnene er ved at sætte kursen væk fra hjemmet, så der måske ikke længere er brug for så stor en helårsbolig, ligesom udgifterne ved at være fire i en husholdning falder. Så kunne det måske være en idé at anskaffe sig et sommerhus, hvis man ikke allerede har det – og det var måske også en idé at bosætte sig i sommerhuset hele året, når efterlønnen eller pensionen sætter ind.

Sådan ser livet ud for en stor og voksende gruppe danskere, der er så glade for sommerhuse, at de holder hånden under priserne – også selv om der ikke omsættes ret mange sommerhuse. Ikke mange blandt ejerne er tvunget til at sælge, og de købere, som finanskrisen har efterladt i markedet, er velbeslåede.

RD, Realkredit Danmark, har analyseret de danske sommerhusejere og konkluderer, at de overvejende er modne, velbjærgede og villige til at tage en vis risiko – måske netop fordi de er velbjærgede og har udsigt til solide pensioner. Og det er med til at give cheføkonom i RD Elisabeth Toftmann Asmussen tiltro til, at priserne holder sig nogenlunde oppe.

»Solide friværdier på i gennemsnit 892.000 kroner kombineret med vores viden om, at den typiske sommerhusejer er 40 plus, har flekslån med afdrag og er erfaren på boligmarkedet, betyder, at vi ikke tror, at der bliver brandudsalg på sommerboliger i 2010. De danske sommerhusejere er kommet fornuftigt igennem finanskrisen og har ikke tænkt sig at sælge ud. Men derfor kan der godt være et godt køb blandt til salg-skiltene i sommerlandet,« siger cheføkonom i RD Elisabeth Toftmann Asmussen.

Friværdi faldt mindre

71 procent af sommerhusejerne er mellem 40 og 64 år, mens 19 procent er 65 år eller derover. Og det giver god mening, vurderer Elisabeth Toftmann Asmussen:

»I livets første faser koncentrerer de fleste sig om at opbygge et solidt økonomisk fundament med egen bolig, job, bil og måske vigtigst: At stifte familie. Først når det økonomiske fundament er så solidt, at økonomien kører på skinner og børnene samtidig ikke er små længere, har de fleste danskere økonomisk og mentalt overskud til at investere i en fritidsbolig,« vurderer hun.

En rundspørge blandt Nyboligs mæglere om kunder med interesse for sommerhus viser samme tendens – endda med en endnu større overvægt af modne danskere. Ifølge den seneste rundspørge er der udsigt til, at godt halvdelen af køberne af sommerhuse i 2010 bliver danskere over 50.

RD kan desuden i sine tal se, at friværdien i sommerhuse er større og er faldet mindre, end friværdien i andre boligtyper. Den er i gennemsnit næsten 150.000 kroner højere end i et gennemsnitligt helårshus.

Og mens friværdierne i helårshuse og lejligheder i gennemsnit er faldet med henholdsvis 38 og 39 procent, siden de var højest, så er de kun faldet 23 procent i fritidshuse.

Fordelingen af lånetyper i fritidshuse er nogenlunde som for helårsboliger med godt halvdelen af lånene med rentetilpasning.

Men tallene viser, at det er de ældre sommerhusejere, der er mest risikovillige. Mens 58 procent af de 30-39-årige og halvdelen af dem over 40 år vælger flekslån, så er det kun 45 procent blandt de yngre sommerhusejere, der vælger lån med variabel rente.
51 procent af sommerhusejerne afdrager på deres lån, mens de resterende 49 procent har valgt afdragsfrihed.