Modvillige banker holdt Skat hen

Der gik knap et år fra, at Skat fik tilladelse til at se oplysninger om milliarder af kroner sendt mellem Danmark og skattely, til bankerne udleverede data.

Foto: Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skulle 10 måneders tovtrækkeri til, før det lykkedes Skat at hive oplysninger ud af bankerne om 1000 milliarder kroner sendt mellem Danmark og en cirka 50 skattelylande.

Det fortæller afdelingschef i Skat Preben Buchholtz Hansen.

- Selvfølgelig forklarer de det med bankhemmeligheder, og det er fair nok, at de vil undersøge det legitime grundlag. Det tog så desværre 10 måneder, siger han til Ritzau.

Sidst i marts 2009 fik Skat således Skatterådets tilladelse til at få oplysningerne fra bankerne om de mange transaktioner - foretaget af både privatpersoner og virksomheder fra 1. juli 2004 og fem år frem. Men det var først kort før den 1. april 2010, at Skat kunne modtage de første sager.

Har I oplevet en modvilje i banksystemet?

- Det har vi jo. Alene det, at der skal gå 10 måneder, viser, at der har været en modvilje, siger Preben Buchholtz Hansen, der hæfter sig ved det positive i, at Skat til slut modtog oplysningerne.

Kunne du efterlyse flere redskaber, så bankerne kan presses til at udlevere disse oplysninger?

- Nu har vi fået cementeret, at den hjemmel, vi har brugt, har været okay. Vi får adgang til dataene, så nu har jeg ikke noget at klage over. Så kan jeg blive gråhåret af at kigge bagud og sige: "Hvorfår skulle der gå knap et år, før jeg fik dataene?", siger Preben Buchholtz Hansen.

Selvom oplysningerne fra bankerne vidner om svimlende milliardbeløb til og fra skattelylande, er det ifølge Preben Buchholtz Hansen sandsynligt, at svindelsagerne drejer sig om meget mindre summer.

- Store virksomheder, hvor skattely figurerer som en legitim skatteplanlægning, er en del af dette. Derfor vil jeg ikke blive spor overrasket, hvis en rigtig stor del er legale transaktioner, siger han.

/ritzau/