Minusrenter tager Nordea og Nykredit på sengen

De lave renter fanger Nordea og Nykredit i en situation, hvor de ikke ved, hvad de skal tilbyde kunderne. Imens bryster konkurrenten sig af »rettidig omhu« og af at have været forberedt på minusrenter i over et år.

Cheføkonom Sune Worm Mortensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Nykredit og Nordea kan i dag ikke svare på, om de kommer til at tilbyde de danske boligejere lån med negative renter.

Tidligere på ugen lød det ellers fra både Nordea Kredit og Nykredit, at man ikke ville udstede rentetilpasningslån på dage, hvor renten er negativ. Men efter et hermetisk lukket møde torsdag i Erhvervs- og Vækstministeriet med departementschef Michael Dithmer for bordenden, er signalerne nu anderledes fra de to store aktører.

Begge åbner en dør på klem for, at de –måske – vil tilbyde lån med minusrenter til deres kunder. Men de har behov for at tænke over situationen og afvente den arbejdsgruppe, der blev nedsat af ministeriet.

»Vi er glade for, at der nu er nedsat en arbejdsgruppe, der kan se på, hvordan branchen som helhed skal håndtere den nuværende situation. Det er vigtigt, at der bliver truffet nogle velovervejede beslutninger, og det betyder også, at vi i Nordea overvejer situationen grundigt i øjeblikket,« oplyser Peter Lybecker, direktør i Nordea Bank Danmark og bestyrelsesformand for Nordea Kredit, i et skriftligt svar til Berlingske.

Afventer arbejdsgruppe

Flere har peget på, at det kan være vanskeligt for banker og realkreditinstitutter teknisk og IT-mæssigt at håndtere det, hvis den usædvanlige situation med minusrenter bider sig fast på grund af den lave rente. Peter Lybecker ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvilke udfordringer det vil give Nordea Kredit at skulle håndtere lån med minusrente.

Hos Nykredit lød det også tidligere på ugen, at man ikke ville udstede rentetilpasningslån på dage, hvor renten er negativ. Men den melding er også under opblødning efter mødet i Erhvervs- og Vækstministeriet.

»Vi er tilfredse med beslutningen om, at nedsætte en arbejdsgruppe. For vi har en brancheudfordring. Det er ikke kun Nykredit, det handler om,« siger Sune Worm Mortensen områdedirektør i Nykredit.Vil I ændre jeres beslutning om ikke at udstede lån med minusrente?»Vi har besluttet os for lige at afvente, hvad der kommer ud fra arbejdsgruppen. Vi lukkede for udstedelsen af lån med negative renter for ikke at hælde mere vand i den bøtte, der hedder negative renter. Nu finder vi så ud af, hvordan vi synes, vi skal håndtere det. Derfor har vi ikke tænkt os at ændre på nogen beslutning foreløbig,« siger Sune Worm Mortensen.

De seneste dage har der været spekulationer om, hvorvidt IT-systemer og medarbejdere er gearet til at håndtere udstedelsen af lån med negative renter. Ifølge Sune Worm Mortensen er der intet at være bekymret for.

»Det er muligt, at der vil løbe en enkelt overarbejdstime på alt efter, hvad løsning det bliver. Men det er absolut noget, der er håndterbart,« siger han.

IT-systemerne er klar

Hos Realkredit Danmark er man allerede godt i gang med negative renter på boliglån. Det skyldes, at man har været godt forbedret på situationen.

»For nogle år siden forudså vi, at der var en risiko for, at der ville komme negative renter, og derfor besluttede vi os for at tilpasse vores IT-systemer, så vi fuldt systemunderstøttet i dag kan tilbyde flekslån som F1 og F3 med negativ rente. Så det gør vi, og det er ligeså nemt for vores medarbejdere nu at udstede et lån med negativ rente som med positiv rente,« siger Carsten Nøddebo, topchef i Realkredit Danmark, der kalder Realkredit Danmarks ageren for »rettidig omhu«.

»For to dage siden udbetalte vi vores første F1-produkt med negative renter. Det har jeg indtryk af, at vores kunder er meget glade for,« siger Nøddebo.

Uafhængig økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg er meget kritisk over for realkreditinstitutternes fremfærd.

»Det er dybt kritisabelt, at realkreditinstituttterne ikke vil udstede boliglån med negativ rente. De lukker for de étårige rentetilpasningslån for at få folk til at tage et tre- eller femårigt. Men hvis nogen investorer vil købe obligationer med en negativ rente, hvorfor skal man så ikke give boligejerne mulighed for at få den besparelse,« siger Kim Valentin.