Ministre kendte risikoen ved digital tinglysning

Brian Mikkelsen og Lene Espersen fik i løbet af fire år adskillige advarsler om, at det digitale tinglysningssystem var en yderst risikabel affære.

De to tidligere justitsministre Brian Mikkelsen og Lene Espersen sendte selv advarsler om digital tinglysning videre til Finansudvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser aktstykker, som ministrene sendte til Folketingets Finansudvalg, hvor politikerne også ignorerede varslerne. Det digitale kaos har kostet erhvervsliv og borgere milliarder i tab, skriver Børsen.

Den sidste risikovurdering, som Folketingets Finansudvalg fik forelagt, stammer fra et aktstykke 28. maj 2009. På en skala fra 1 til 5 - hvor 5 er det højeste risiko - scorer det digitale tinglysningssystem vurderingen 4. En oplysning, som Finansudvalget ifølge Folketingets arkiv slet ikke kommenterer eller spørger til.

»Der var tale om et ambitiøst og højrisikabelt projekt - og det var styringsorganisationen faktisk klar over. Helt frem til beslutningstidspunktet er systemet meget risikabelt. Det er helt oplagt, at projektet burde være udskudt. Og så skulle systemet sættes i drift for én enkelt udvalgt retskreds - og eventuelt kun for dele af det nye tingslysningssystem - ad gangen,« siger Erik Frøkjær, der er lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

"Den mest risikable form"

I et aktstykke fra 2006 er en af bekymringerne blandt andet, at idriftsættelsen af det digitale tinglysningssystem sker gennem en såkaldt »big bang«-metode, hvor hele systemet sættes i gang på samme tid.

»Med denne klarhed selv inden for styringsorganisationen om, at projektet måtte anses som ganske risikabelt, er det i mine øjne ekstra ansvarspådragende, at man valgte den mest risikable implementeringsform, man overhovedet kunne vælge, uden parallel drift af det tidligere ganske velfungerende system,« siger Erik Frøkjær.

I Domstolsstyrelsen, hvor risikovurderingerne er udarbejdet, afviser direktør Adam Wolf, at en udsættelse af systemet overhovedet var en mulighed.

I går sendte nuværende udenrigsminister og konservativ partileder Lene Espersen bolden videre til nuværende økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, der aldrig vendte tilbage på Børsens henvendelse. Nuværende justitsminister Lars Barfoed har ifølge sin pressechef heller ikke noget at sige om sagen.